xcounter
#

Весь планер для Ан-178 буде побудований на ДП "Антонов": Очільник держпідприємства розкрив етапи будівництва нових літаків

4076
Перший дослідний зразок Ан-178 (зн 001) в цеху ДП "Антонов"
Перший дослідний зразок Ан-178 (зн 001) в цеху ДП "Антонов"

Західні партнери мають імпортозамістити дорогу авіоніку тоді як українські – основні вузли

Практично всі складові фюзеляжу нових транспортних літаків (корпус, крила, хвіст тощо) будуть побудовані на виробничих потужностях ДП "Антонов" (входить до складу ДК "Укроборонпром").

Крім цього, інші українські виробники поставлять для нових літаків таки елементи як двигуни (ПАТ "Мотор Січ" та ДП "Івченко-Прогрес"), шасі ("Південмаш"), гальмівне колесо (ТОВ "Гідробест") та систему управління (НТК "Екран", ПрАТ "РЕД", ДП ХМЗ "ФЕД").

Читайте також: ДП "Антонов" замовило в США дослідно-конструкторську роботу для літака Aн-178-100Р
Антонов
Один з цехів ДП "Антонов" де виготовляють комплектуючи та деталі для майбутніх транспортних літаків

Загалом в імпортозаміщенні комплектуючих з РФ залучено близько 20 українських підприємств. Крім того, близько 50% (ймовірно від вартості літака) прийдеться на західні комплектуючи.

За словами виконувача обов’язків президента ДП "Антонов" Сергія Бичкова (в інтерв'ю ІА "ОПК"), на першому дослідному зразку транспортного літака Ан-178 (та в загальному проекті) довелося замінити близько 60% комплектуючих з РФ.

Ан-178
Перший дослідний зразок Ан-178 та траспортний літак для МВС Перу / Фото: ІА "ОПК"

"Західні комплектуючі (на заміну) - це, в основному, авіоніка… Недавня нарада з керівниками вітчизняних підприємств - виробників покупних виробів, - показала, що з часом ми здатні освоїти в Україні випуск більшості основних ПКВ. Вони з натхненням сприйняли цей контракт і запевнили у своєчасних постачаннях"», - повідомив Сергій Бичков.

"Річ у тому, що взагалі, я вам скажу відверто, треба прагнути до максимального переходу на вітчизняні комплектуючі та агрегати, що цілком реально. Наші українські розробники, якщо правильно поставити завдання і гарантувати закупівлі, можуть повністю впоратися з таким завданням", - відзначив він.

Ан-178
Ймовірно частина першого фюзеляжу Ан-178 для Міноборони

За планом підприємства, вже на початку літа цього року на перший фюзеляж Ан-178 для Міноборони почнуть встановлювати крила та хвостове оперення.

"Ми практично на початку лютого ц.р. стартуємо за габаритним збиранням і починаємо збірку фюзеляжу першого літака. Плануємо до 30-го травня - в перших числах червня вийняти зі стапеля перший фюзеляж для Міністерства оборони та встановити його для стикування крил, хвостового оперення і так далі. Технологічна підготовка виробництва практично завершена", - зазначив очільник авіапідприємства.

Читайте також: Як "Антонов" будував перший імпортозаміщений літак Ан-178: еволюція за рік (фото)