xcounter
#

Державні випробування РЛС 80К6КС1 та створення дослідної версії радару 90К6Е для ЗСУ: плани НВК "Іскра" на 2021 рік

3027
Нові РЛС від НВК "Іскра" - 80К6КС1 та 90К6Е
Нові РЛС від НВК "Іскра" - 80К6КС1 та 90К6Е

На підприємстві розповіли які перспективні зразки радіолокаційної техніки незабаром можуть підсилити спроможності українського війська

На цей рік заплановані державні випробування нової перспективної радіолокаційної станції 80К6КС1 (остання модифікація сімейства радарів S-діапазону хвиль 79К6 та 80К6) виробництва КП "НВК "Іскра".

Про успішні попередні випробування дослідного зразка цієї РЛС, розробленого на потреби підрозділів ППО Повітряних сил ЗСУ стало відомо у травні минулого року.

Читайте також: НВК "Іскра" передав ЗСУ чергову РЛС 35Д6М (фото)
80К6КС1
Нова радіолокаційна станція 80К6КС1 виробництва НВК "Іскра"

"У 2020 році ми виготовили дослідний зразок нової радіолокаційної станції 80К6КС1, яка має покращити можливості виявлення цілей зенітно-ракетних комплексів, що експлуатуються Збройними Силами України. Цього року (2021) станція пройде етап Державних випробувань, після чого має бути офіційно прийнята на озброєння", - повідомив в інтерв'ю інформаційному агенству "Оборонно-промисловий кур’єр" головний конструктор оглядових радарів НВК "Іскра" Дмитро Семенов.

80К6КС1
Нова радіолокаційна станція 80К6КС1 виробництва НВК "Іскра"

Ця РЛС створена для бойового застосування у складі дивізіонів зенітно-ракетних військ протиповітряної оборони та сумісна з усіма наявними ЗРК ЗСУ. Вона побудована на базі сучасних твердотілих модулів з використанням технологій цифрових антенних решіток та новітньої елементної бази спеціальних обчислювачів радіолокаційних сигналів.

90К6Е
Мобільний 3D радіолокатор кругового огляду 90К6Е виробництва НВК "Іскра"

Також, за його словами, Міноборони України зацікавилось новим мобільним 3D радіолокатором кругового огляду з транзисторним передавачем 90К6Е, експортна версія якого наразі виготовлена та пройшла заводські випробування в інтересах одного з потенційних інозамовників.

Іскра
Міністр оборони України Андрій Таран з делегацією Міноборони оглянув розробки НВК "Іскра" 21 січня 2021 року

Зокрема, під час нещодавнього візиту делегації Міноборони на чолі з Міністром оборони Андрієм Тараном на запорізьке підприємство, останній висловив побажання бачити таку техніку на озброєнні ЗСУ.

90К6Е
Мобільний 3D радіолокатор кругового огляду 90К6Е виробництва НВК "Іскра" під час випробувань

"Ми готові виготовити версію радару, що відповідатиме вимогам ЗС України. Технічне завдання на такий радар затверджене, сподіваємось на відповідну фінансову підтримку з боку держави", - відзначив Дмитро Семенов.

90К6Е
РЛС 90К6Е та МР-1 спостерігають за польотом БПЛА Raybird 3 на випробуваннях у 2020 році

Нагадаємо, новітня РЛС 90К6Е призначена для виявлення цілей, що летять на низьких, середніх і великих висотах. Радар розроблений для використання в зенітних ракетних військах, як засіб видачі цілевказівок, а також як інформаційна ланка в підрозділах військово-повітряних сил і протиповітряної оборони.

Попри невеликі розмірі РЛС від "Іскри" має дуже потужні тактико-технічні характеристики – дальність виявлення цілей до 500 км, а кількість одночасно супроводжуваних цілей понад 500. Крім того, здатна успішно виявляти малорозмірні цілі з малою ефективною поверхнею розсіювання (БПЛА).

90К6Е
РЛС 90К6Е від НВК "Іскра" була представлена на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Перша презентація нової української станції відбулася у жовтні 2019 року під час Міжнародної виставки "Зброя та Безпека-2019". Однак на сьогодні вона існує лише в експортній версії.

Читайте також: НВК "Іскра" уклало черговий контракт на постачання РЛС з США