xcounter
#

НВК "Іскра" уклало черговий контракт на постачання РЛС з США

3797
Трикоординатний мобільний радіолокатор кругового огляду сантиметрового діапазону 36Д6М від НВК "Іскра"
Трикоординатний мобільний радіолокатор кругового огляду сантиметрового діапазону 36Д6М від НВК "Іскра"

В державній компанії говорять про розширення співпраці зі Сполученими Штатами

Як відзначив в інтерв'ю агентству "Оборонно-промисловий кур’єр" головний конструктор оглядових радарів КП "Науково-виробничий комплекс "Іскра" Дмитро Семенов, українські РЛС продовжують залишатися конкурентоспроможними на світовому ринку.

Так, він розповів про укладення чергового контракту на постачання техніки "Іскри" військовим США.

Читайте також: "Зоопарк", "Мандат" та "Кольчуга": про долю проектів "Іскри" в інтерв'ю з директором Юрієм Пащенко
РЛС МР-1 та 90К6Е
Високомобільна РЛС метрового діапазону хвиль з цифровою фазовою антенною решіткою МР-1 та мобільний 3D радіолокатор кругового огляду 90К6Е

"Наша співпраця з американськими партнерами розширюється: буквально декілька днів тому було підписано черговий контракт на постачання до США нашої радіолокаційної техніки", - зазначив Дмитро Семенов.

СПЗР "Мандат"
Новий проект НВК "Іскра" - Станція перешкод засобам радіозв’язку "Мандат"

При цьому він додав, що попередні постачання такої вітчизняної техніки американським партнерам були успішними.

"Ми маємо успішний досвід постачання радарів до США. Наскільки нам відомо, ці радари активно експлуатуються і замовники цілком задоволені якістю поставленою продукції", - підкреслив головний конструктор.

РЛС "Трасса-М"
Новий проект НВК "Іскра" - Твердотільний рухомий автономний вторинний радіолокатор з фазованою антенною решіткою "Трасса-М"

Нагадаємо, за відкритими даними з 2008 року КП "НВК "Іскра" поставило різним силовим відомствам США щонайменше п’ять РЛС власного виробництва.

РЛС 36Д6 та 80К6К-1
РЛС 36Д6 та 80К6К-1 вже постачалися США

Мова йде про чотири мобільні оглядові трикоординатні РЛС 36Д6 (різних версій), поставлених у 2008, 2010, 2017 та 2018 роках та мобільний 3D радіолокатор кругового огляду 80К6К-1 на шасі КрАЗ-64431 на загальну суму близько $34 млн.

РЛС 36Д6М

Мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду сантиметрового діапазону 36Д6 призначений для виявлення та державного розпізнавання цілей на малих та середніх висотах в умовах впливу активних та пасивних завад з видачею координатної та трасової інформації.

РЛС використовується для роботи у складі сучасних автоматизованих систем ППО та для видачі цілевказівок зенітно-ракетним комплексам, зокрема ЗРК С-300 й здатний виявити ціль з ЕПР 1м2 при висоті у 1000 метрів на дальності 115 кілометрів.

РЛС 80К6К-1

Своєю чергою, 3D РЛС кругового огляду малих, середніх та великих висот сантиметрового діапазону хвиль з цифровою фазованою антенною решіткою 80К6К-1 використовується у складі військ ППО для видачі цілевказівок ЗРК або у якості інформаційної ланки у підрозділах ВПС та протиповітряної оборони для контролю та керування повітряним рухом.

Максимальна дальність виявлення цілі таким радаром - 400 км.

РЛС 90К6Е та "Зоопарк-3"
РЛС 90К6Е та контрбатарейний радар 1Л220УК

Варто додати, що головний конструктор оглядових радарів НВК "Іскра" не уточнював яку саме модель РЛС цього разу замовили Сполучені Штати (як і їх кількість). Це можуть бути як радіолокаційні системи, що вже постачалися американцям, так і нові розробки компанії із Запоріжжя.

РЕБ "Мандат-Б1Е"
Комплекс РЕБ Р-330УМ "Мандат-Б1Е"

Зокрема, за останні роки майбутнє провідне підприємство холдингу "Радарні системи України" представило контрбатарейний радар 1Л220УК (восени 2019 року прийнятий на озброєння ЗСУ й постачається серійно), РЛС 90К6Е (створений у 2019 році, наразі повідомлялося про майбутні експортні постачання) та комплекс РЕБ Р-330УМ "Мандат-Б1Е" (виробництво опановане у 2017 році, постачається у ЗСУ).

Читайте також: КП "НВК "Іскра" продовжує роботу над створенням новітньої багатофункціональної РЛС майбутнього (відео)