xcounter
#

Комплекс РЕБ "Мандат Б1Е" може оновитися

1373
Комплекс РЕБ "Мандат Б1Е" може оновитися

Нові станції радіоперешкод зі складу комплексу Р-330УМ «Мандат-Б1Е», що серійно виробляються на КП «НВК «Іскра», яке входить до складу ДК «Укроборонпром», можуть пройти глибоку модернізацію. Про це в коментарі Defense Express повідомив директор КП «НВК «Іскра» Юрій Пащенко.

«На сьогодні станції радіоперешкод зі складу комплексу Р-330УМ «Мандат-Б1Е» серійно виготовляєтьсяв інтересах ЗС України. Одночасно з цим, ми надали МО України пропозиції щодо проведення глибокої модернізації цього комплексу РЕБ, щоб зробити його ще більш сучасним, зокрема, скомплексувати окремі елементи в одній машині та розширити частотний діапазон роботи. В результаті отримати апарат, який буде цілком конкурентним зі світовими аналогами, в тому числі з французьким TRC. На даний момент оборонне відомство оцінює запропоновані зміни. Якщо буде позитивне рішення, то вже в цьому році ми спроможні запустити у виробництво машини Р-330УВ1 та Р-330УВ2 в новій версії» - зазначив Юрій Пащенко.

Нагадаємо, комплекс Р-330УМ «Мандат-Б1Е» призначений для виявлення та радіопридешення короткохвильових і ультракороткохвильових ліній зв'язку з фіксованими робочими частотами та ліній з програмною перебудовою робочої частоти, прицільними за частотою і часом.

До складу комплексу Р-330УМ входять:

- автоматизована станція радіорозвідки та управління засобами комплексу Р-330РДМ;

- автоматизована станція радіоперешкод короткохвильового радіозв'язку Р-330КВ1М;

- автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв'язку Р-330УВ1М;

- автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв'язку Р-330УВ2М.

Відповідно до Державної комплексної програми реформування і розвитку ЗC України на період до 2017 року та з метою забезпечення Збройних Сил України сучасною технікою радіоелектронної боротьби, після успішних результатів державних випробувань комплекс був прийнятий на озброєння армії у 2014 році.

У 2015 р. керівництвом КП «НВК «Іскра», яке входить до складу ДК «Укроборопром», спільно з Міністерством Оборони України було прийнято рішення «Про порядок організації виробництва комплексу Р-330УМ на потужностях КП «НВК «Іскра». Це рішення дало старт відновленню виробництва в Запоріжжі, замість захопленого РФ заводу «Топаз» в Донецьку. Одночасно з поновленням виробництва, конструктори КП «НВК «Іскра» провели величезний обсяг конструкторських робіт, пов'язаних з імпортозаміщенням та заміною постачальників складових та комплектуючих.

В жовтні 2017 року прес-служба ДК «Укроборонпром» повідомила, що КП «НВК «Іскра» успішно освоїло виробництво виробів зі складу комплексу перешкод Р-330УМ «Мандат-Б1Е» та відвантажило перші дві станції для виконання завдань за призначенням до Збройних Сил України.