xcounter
#

Чи привезла РФ свої іранські дрони в Білорусь: одне "за" та два "проти" того, що дрони готові літати з півночі

2421
Чи привезла РФ свої іранські дрони в Білорусь: одне "за" та два "проти" того, що дрони готові літати з півночі

У випадку появи дронів-камікадзе в Білорусі ворог зможе ефективніше запускати свої "літаючі мопеди" по об’єктах на півночі України

Росія активно використовує свою нову зброю – іранські дрони-камікадзе – для ударів по Україні. І якщо раніше РФ використовувала ці дрони для ударів передусім по об’єктах інфраструктури на півдні України, то цього тижня РФ вдарила Shahed-136 по Київщині – дрони пролетіли щонайменше 400 км і влучили у ціль.

Водночас вчора у соцмережах стала активно розповсюджуватися інформація про те, що іранські БПЛА вже знаходяться на території Білорусі й базуються на аеродромі "Лунинец" – йшлося про щонайменше 20 дронів, та пункт управління, а також повідомлялося, що персонал розташували в готелях міста Гомель.

Читайте також: Чим збивають Shahed-136 та як збираються протидіяти далі: стали відомі цікаві подробиці дій ЗСУ

Крім того, користувач Twitter з ніком Benjamin Pittet опублікував фото супутникових знімків території аеродрому "Лунинец", яке свідчить – останні декілька місяців РФ модернізує цю авіабазу, зокрема створено нові ангари, а також помічено інші удосконалення.

Фактично, цей супутниковий знімок і є аргументом "за" – тобто, Білорусь дійсно могла підготувати плацдарм для пусків іранських дронів зі своєї території по об’єктах передусім на півночі Україні.

Однак у "Беларускі Гаюн" звертають увагу на два цікавих факти, які ставлять під сумнів те, що РФ насправді планує запускати свої дрони з цієї авіабази.

Перше "проти" звучить так – дрони базуються на аеродромі "Лунинец", водночас персонал – у Гомелі, відстань між містами – понад 300 км. Що доволі нелогічно – персонал має витратити тільки близько 8 годин, щоб дістатися аеродрому, а потім повернутися назад. У тому, що в Білорусі не знайшли місця розташували персонал ближче до аеродрому, повірити важко.

Друге "проти" – у 70 км від кордону з Україною функціонує 927-й центр підготовки та застосування безпілотних авіаційних комплексів різних модифікацій, тому підготовка окремого аеродрому за наявності такого об’єкта виглядає дивно.

927-й центр
Збір з операторами БПЛА у Білорусі на базі 927-го центра

Окремо у "Беларускі Гаюн" відзначають, що наразі не знають, який літак міг би транспортувати таку кількість дронів у Білорусь – за останні дні з РФ у цю країну прилетів єдиний військово-транспортний Ан-72, який приземлявся на аеродромі "Мачулищи".

Разом з тим, вночі 8 жовтня в Білорусь, також на аеродром "Мачулищи" прилітав Ан-148 так званих "ВКС" РФ з реєстраційним номером RA-61733 – саме цей літак 6 жовтня літав з Москви у Тегеран, тому можна припустити, що він міг привезти у Білорусь дрони, запчастини або ж спеціалістів – однак цьому випадку максимум, про що йдеться – це декілька зразків, а не десятки.

Збитий іранський дрон-камікадзе Shahed-136, відео ілюстративне

Отже, наразі зафіксуємо – сьогодні немає жодних стовідсоткових фактів, які доводять, що РФ завезла свої іранські дрони-камікадзе в Білорусь – однак не можна виключати, що це не відбудеться у найближчому майбутньому – тоді РФ зможе активно бити цими дронами по об’єктах на півночі Україні.

Читайте також: Повітряні Сили вперше "відпрацювали" з МіГ-29 по дронам, і це були Shahed-136