xcounter
#

Чи можна таємно зробити крилату ракету, на яку ваду вказує частина Х-47 "Кинжал", яка впала у РФ, та інші новини й події тижня

7720
МиГ-31К з Х-47 "Кинжал"
МиГ-31К з Х-47 "Кинжал"

Чи реально понад десять років тримати в секреті крилату ракету, яку ваду має російська аеробалістична ракета Х-47 "Кинжал" та інші матеріали і події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Аеробалістична ракета Х-47 "Кинжал"

Після російської атаки аеробалістичною ракетою Х-47 "Кинжал", яка відбулася 26 липня, поблизу російського селища у Тульській області було знайдено хвостову заглушку цієї ракети, яка закриває двигун і відстрілюється перед його запуском.

Читайте також: Вісім мін на пару квадратних метрів: рівень мінування окупантів в одному фото

І ця частина аеробалістичної ракети Х-47 "Кинжал", яка впала у РФ, може вказувати на критичне обмеження російської ракети, про яке Defense Express детально розмірковував у своєму матеріалі.

Як били по Кримському мосту та кораблях РФ

Американський телеканал CNN опублікував новий репортаж, присвячений морським дронам-камікадзе України, та результативним атакам з використанням цієї зброї по "Кримському мосту" 17 липня 2023 року, по десантному кораблю ВМФ РФ "Оленегорский горняк" 4 серпня 2023 року та по танкеру військового призначення Sig 5 серпня 2023 року. Для цього репортажу були використані ексклюзивні кадри, надані Службою безпеки України.

Очільник СБУ Василь Малюк також дав свій коментар для цього репортажу, і звідти ми можемо дізнатись принципово важливі деталі. Для атаки на "Кримський міст" працівники спецслужби використали спеціальний варіант морських дронів під назвою SeaBaby, котрі несли бойову частину масою аж 850 кілограмів. Для атаки на "Оленегорский горняк" та Sig були використані катери-камікадзе із бойовою частиною 450 кілограмів.

Польські гранатомети у ЗСУ

У відкритому доступі з’явилось відео, що показує процес навчання бійців ЗСУ по використанню одноразових гранатометів польського виробництва RPG-76 Komar. Це відео дозволяє хіба що орієнтовно встановити час, коли відбувалась дія, тобто приблизно кілька тижнів тому.

Але з іншої сторони, сама поява таких кадрів у відкритому доступі є цікавою подією, оскільки демонструє, що в розпорядженні Сил оборони України залишилось достатньо значна кількість гранатометів RPG-76, що у великих кількостях постачались з Польщі напередодні та на початку повномасштабного вторгнення РФ. Хоча цілком логічно було якраз очікувати те, що запас цих гранатометів в розпорядженні ЗСУ вже вичерпаний давно.

Флот США попрощався з одним з кораблів типу Freedom

Військово-морські сили США офіційно попрощалися зі своїм бойовим кораблем прибережної зони USS Sioux City (LCS 11) типу Freedom, цей корабель мав один з найкоротших періодів служби у порівнянні з іншими кораблями після Другої світової війни через "проблемність" класу прибережних бойових кораблів Littoral Combat Ship.

USS Sioux City (LCS 11)
USS Sioux City (LCS 11), фото — Chief Mass Communication Specialist Roland A. Franklin, U.S. Navy

Загалом програма прибережних бойових кораблів LCS для США стала як масштабною, так і дорогою та проблемною, і це попри всі спроби боротися з тими технічними недоліками цих кораблів.

Нова крилата ракета Тайваню

Збройні сили Республіки Китай (Тайвань) проводять триденні масштабні навчання, в рамках яких відбувся нічний запус неопізнаної далекобійної крилатої ракети. "Військові джерела" для місцевих ЗМІ не стали розкривати тип цієї КР, лише підтвердили сам факт пуску, який відбувався на значну відстань.

Протикорабельна ракета Hsiung Feng II
Протикорабельна ракета Hsiung Feng II Тайваню, ілюстративне фото з відкритих джерел

За деякими даними, це була далекобійна крилата ракета Hsiung Feng IIE (HF-2E), яка знаходиться на озброєнні Тайваню уже понад 10 років, але досі є секретною. Пуск відбувався із військової бази Цзюпен на півдні острова, де також розміщений дослідницький центр Чунь-Шань (NCSIST) в сфері ракетних технологій.

Читайте також: Польща має рідкісні системи розмінування ZB-WLWD, які потрібні ЗСУ (відео)