xcounter
#

Чи реально зробити свою крилату ракету і понад 10 років тримати її в секреті

31681
Протикорабельна ракета Hsiung Feng II Тайваню, ілюстративне фото з відкритих джерел
Протикорабельна ракета Hsiung Feng II Тайваню, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як секретність може бути додатковим фактором стримування ворога, разом із бойовими характеристиками зброї

Збройні сили Республіки Китай (Тайвань) проводять триденні масштабні навчання, в рамках яких відбувся нічний запус неопізнаної далекобійної крилатої ракети. "Військові джерела" для місцевих ЗМІ не стали розкривати тип цієї КР, лише підтвердили сам факт пуску, який відбувався на значну відстань.

За деякими даними, це була далекобійна крилата ракета Hsiung Feng IIE (HF-2E), яка знаходиться на озброєнні Тайваню уже понад 10 років, але досі є секретною. Пуск відбувався із військової бази Цзюпен на півдні острова, де також розміщений дослідницький центр Чунь-Шань (NCSIST) в сфері ракетних технологій. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Як переозброюється Польща: дійсно вражаючий перелік та кількість зброї, яку закуповує Варшава
Ймовірно тайванська далекобійна крилата ракета Hsiung Feng IIE, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Автори публікації наголошують, що тайванська крилата ракета Hsiung Feng IIE ідеологічно та конструктивно начебто не має нічого спільного із Hsiung Feng II (HF-2), зображення якої є у широкому доступі. Натомість вони говорять, що КР типу Hsiung Feng IIE може мати наступні особливості та характеристики. Зовнішній вигляд цієї ракети вказує на її подібність до крилатих ракет морського базування Tomahawk та КР повітряного базування типу AGM-84H SLAM-ER.

За усіма ознаками, HF-2E – це саме дозвукова ракета, її серійне виробництво почалось не пізніше 2011 року, відомо про два варіанти – базовий з дальністю 300-600 км та вдосконалений з дальністю 1000-1500 км.

Протикорабельна ракета Hsiung Feng II Тайваню, ілюстративне фото з відкритих джерел

Стверджується, що тайванська крилата ракета HF-2E має кілька варіантів БЧ, що відрізняються масою та спорядженням – на 227 кг та 500 кг, касетна та проникаюча протибункерна. За деякими даними, на таких ракетах може використовуватись система наведення типу TERCOM, як на Tomahawk, але також допускається можливість використання на КР цього типу інфрачервоної ГСН для наведення на ціль на фінальному етапі польоту, за аналогією до британських Storm Shadow.

Чи Тайвань сам розробив свою "томагавкоподібну" ракету HF-2E, чи допомагали інші країни – лишається невідомим, є лише орієнтовні дані, що тайванські конструктори почали працювати над цією КР ще на початку 2000-х років.

Ракетний арсенал Тайваню, він же Республіка Китай, ілюстративна інфографіка від CSIS

Хоча орієнтовна номенклатура ракетного арсеналу Республіки Китай є відома, однак нема даних про загальну кількість ракет з розбивкою за типами та темпи можливого виробництва. І навіть якщо КНР переважає за обсягом свого ракетного арсеналу, сама секретність ракетного арсеналу Тайваню зараз виступає для Пекіну стримуючим фактором при проведенні агресивних дій.

З цієї історії випливає, що зробити свою далекобійну крилату ракету й тримати її в секреті понад 10 років як мінімум для окремих країн виявилось цілком реальним. При цьому секретність виступає додатковим стримуючим фактором, окрім також відомих бойових характеристик зброї.

Протикорабельна ракета Hsiung Feng II Тайваню, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США зробили "безпілотну" установку під Tomahawk із незвичних елементів