xcounter
#

Чергові "раптові" навчання у Білорусі: попри оголошені плани білоруські військові сунулись у бік України (оновлено)

2767
Чергові "раптові" навчання у Білорусі: попри оголошені плани білоруські військові сунулись у бік України (оновлено)

Наразі зафіксовано переміщення лише підрозділів однієї десантно-штурмової бригади

Мінськ в черговий раз оголосив проведення військових навчань, які з травня постійно проходять під різними епітетами - "раптові", "позапланові", "несподівані", "позачергові"...

За офіційним повідомленням міноборони Білорусі ці навчання будуть носити "комплексний характер" і підрозділи мають "у найкоротші терміни висунутись у призначені райони, здійснити їхнє інженерне обладнання, організувати охорону та оборону, а також навести мостові переправи через річки Німан та Березина".

Читайте також: РФ вичерпає кондиційні снаряди до кінця року: чому для РФ це не велика проблема

Також міноборони країни вже повідомило, що у район навчань висунулись підрозділи 38-ї десантно-штурмової бригади. А з огляду на оголошення, райони навчань мали знаходитись на заході Країни, або у її центрі:

Райони проведення навчань армії білорусі
Райони проведення навчань, інфографіка від @Hajun_BY

Але, за повідомленнями спільноти "Беларускі Гаюн" колонна 38-ї десантно-штурмової бригади висунулась у зовсім інший бік - до кордону з Україною. Наявність у колоні машин прикордонної служби Білорусі викликає певні запитання. Загалом, з огляду на кількість зафіксованої техніки мова йде про еквівалент двох рот з приданою артилерією.

білорусь навчання
Напрям руху колони за інформацією @Hajun_BY

Водночас переміщення цих сил можливо пов'язано із ротацією підрозділів 38-ої десантно-штурмової бригади. За наявною інформацією відносно сил на білоруському напрямі, саме сили цієї бригади зараз знаходяться у районі населених пунктів Ужово та Пінськ.

Позиції 38-ої десантно-штурмової бригади ЗС РБ
Позиції 38-ої десантно-штурмової бригади ЗС РБ у районі Ужово

Також зазначимо, що наведення переправ через річки Німан та Березина стали традиційним завданням, які армія Білорусі відпрацьовує постійно.

Зокрема лише за офіційними повідомленнями переправу через Німан у районі Гродно наводили вже чотири рази: на початку листопада, у липні, червні та травні. А ось річку Березіна форсували лише один раз у липні.

навчання білорусь форсування
Форсування Немана у Білорусі під час маневрів у липні

Також форсування стало основним напрямом цілої низки навчань літом, щоправда, вони більше нагадували не традиційне подолання водної перешкоди, а скоріше сплав на БТРах. При цьому навчання проходили у 20 км від кордону з Україною.

Зазначимо, що за останньою інформацією у Білорусі зараз перебуває 11,7 тисяч рашистів при оголошеному плані наростити розмір контингенту до 22-25 тисяч.

Оновлено:

Згодом спільнота "Беларускі Гаюн" повідомила про пересування підрозділів 103-ї повітряно-десантної бригади, маршрут яких також не співпадає з оголошеними районами проведення навчань. Перекидання здійснюється залізницею, на платформах помічено 10 БТРів та декілька десятків вантажівок.

Як повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко під час брифінгу в медіацентрі "Україна-Укрінформ" - створення угрупувань для вторгнення не зафіксовано.

"Не фіксується змін в обстановці по лінії кордону. Ситуація залишається повністю контрольованою. Ті підрозділи Збройних сил Білорусі, які і раніше знаходилися на посиленні кордону з нашою країною, так і залишаються – їхня кількість і характер дій не змінюються. Створення угуповань, які могли здійснити вторгнення ми не фіксуємо", - заявив Демченко.

Читайте також: Перший успішний запуск бойового прототипу гіперзвукової ракети: B-52 показав, як буде бити ракетою AGM-183