xcounter
#

Бундесвер використовував старий "Куб" для підготовки пілотів, але тепер має сучасні пристрої від Thales

10495
Німецькі військові готують комплекс "Куб" до навчальних стрільб, фото з відкритих джерел
Німецькі військові готують комплекс "Куб" до навчальних стрільб, фото з відкритих джерел

Німецька армія задумалась про досконаліший імітатор засобів ППО ворога для тренувань своєї авіації

Один із цікавих фактів про Бундесвер полягає в тому, що там навіть станом на кінець осені 2023 року продовжували використовувати для навчальних цілей старий радянський зенітно-ракетний комплекс "Куб", отриманий "в спадок" від НДР.

Цей комплекс використовувався як елемент навчального центру POLYGONE, по суті об’єднання під егідою США, Франції та Німеччини, котре під час навчань НАТО моделює роботу ворожих систем ППО та радіоелектронної боротьби.

Читайте також: США з ФРН ще у 1980-х роках зробили попередника "Шахеда", а тепер хочуть до цього повернутись

Але очевидно, що радянський "Куб" навіть в якості імітатора засобу протиповітряної оборони ворога навряд чи відповідає вимогам сучасних бойових дій, і самі німецькі військові це прекрасно розуміють, тому вже зробили певний "крок вперед" у цьому плані.

Портал European Defense Review пише, що корпорація Thales отримала контракт тривалістю в три роки на обслуговування елементів "мобільних імітаторів загроз", вони ж Mobs, котрі "грають важливу роль в навчанні льотних екіпажів Бундесверу протидіяти ракетам "повітря-поверхня" у реальних бойових сценаріях".

Відзначається, що ці пристрої Mobs також використовуються для роботи центру POLYGONE, але єдина характеристика, яка по ним відома – це те, що в них інтегровано "всеохопний банк даних, який включає в себе зокрема метрики літаків", що в свою чергу дозволяє забезпечити "надійний аналіз і точний розбір ефективності застосування бортових засобів захисту".

Німецькі військові готують комплекс "Куб" до навчальних стрільб, фото з відкритих джерел

Зовнішній вигляд цих пристроїв не розкривається, власне як і вартість контракту на їх обслуговування, який отримала корпорація Thales. Але ця новина може окрім всього іншого слугувати одним із "пазлів" картини, як Бундесвер готує свою авіацію до бойових дій в сучасних умовах.

Раніше Defense Express розповідав про те, що звідки в США були свої комплекси "Оса-АКМ" та С-300, і чи могли ці ЗРК. передати для ЗСУ.

Читайте також: Основний виробник зброї РФ "Ростех" як наочний приклад проблем з переходом на "воєнні рейки"