xcounter
#

Основний виробник зброї РФ "Ростех" як наочний приклад проблем з переходом на "воєнні рейки"

14213
Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", зима 2024 року, фото з відкритих джерел
Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", зима 2024 року, фото з відкритих джерел

Про які результати роботи заявляє найбільша корпорація російського ВПК, чим показовими є заявлені показники

Російські пропагандистські "ЗМІ" заявляють, що 30 липня 2024 року відбулась зустріч кремлівського диктатора Путіна та глави державної корпорації "Ростех" Сєргєя Чємєзова, котра по суті є "ядром" військово-промислового комплексу РФ. На цій зустрічі обговорювались результати роботи "Ростеху" загалом 2023 рік та поточні результати за 2024 рік.

І навіть з тих деталей, які викладались у відкритий доступ, можна насправді оцінити, які реальні проблеми має російський ВПК із переходом на "воєнні рейки", і чи мають росіяни реальний ресурс для їх вирішення.

Читайте також: Деталі виробництва снарядів у КНДР для РФ: заводи, джерело сировини, плани та строки
Путін і Чємєзов, фото поширили російські "ЗМІ"

У цьому переказі можна почати із "переможних реляцій", котрі передають російські "ЗМІ" за підсумками зустрічі Путіна і Чємєзова. Зокрема, там стверджувалось, що консолідована виручка "Ростеха" за 2023 рік виросла на 34% або до 2,4 трильйона рублів, при цьому чистий прибуток склав 60,1 мільярди рублів, виконання державного оборонного замовлення дає рентабельність у 2%.

При цьому заявляється, що якщо у 2022 році "Ростех" у розвиток виробництва вклав 292 мільярди рублів, то в 2023 році показник склав уже 527 мільярди рублів. Якщо в 2022 році частка виробництва цивільної продукції в загальному обсязі складала 44% за відносними цифрами, то за минулий рік ця частка скоротилась до 35%.

Водночас цікаво, як далі ці цифри сам Чємєзов коментував при зустрічі з Путіним. Мовляв, цифри інвестицій у розвиток виробництва заодно показують, як "Ростех" вимушений розширювати виробництво техніки та озброєння, особливо з поправкою на те, що минулоріч в структуру цієї корпорації передали заводи по виробництву пороху, на модернізацію яких треба ще витратити кілька десятків мільярдів рублів.

Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", зима 2024 року, фото з відкритих джерел

При цьому заявляється, що обсяг "виробництва та капітального ремонту" легкоброньованої техніки за минулий рік виріс у 3 рази, аналогічний показник по танкам збільшився у 3,5 разів, випуск пострілів для танків та бронемашин – виріс майже в 9 разів, а обсяг виробництва боєприпасів начебто виріс у "десятки разів".

Тут вже проглядається певне протиріччя. Наприклад, у випадку з капітальним ремонтом ББМ і танків мова явно про техніку, яка була просто знята з консервації, або ж взагалі була відправлена на відновлення після пошкодження на полі бою. А заяви про ріст випуску тих чи інших боєприпасів мінімум в рази прямо дисонують із словами про необхідність додаткових інвестицій у порохові заводи на рівні кількох десятків мільярдів рублів.

На цьому тлі окремо впадає у вічі, що Путін власне постійно перепитує в Чємєзова, із метою уточнити ті чи інші цифри по заявам.

Але мабуть найбільш важливий момент там криється взагалі у питанні кадрів. Якщо детальніше, то Чемезов заявляв, що якщо в 2023 році в структурі "Ростеха" загалом працювало 660 тисяч працівників, то у 2024 році ця цифра має вирости на +70 тисяч осіб, але середня зарплата складатиме усього 88 тисяч рублів на місяць.

Можливо, саме в кадровому питанні криється найголовніша проблема при переході РФ на "воєнні рейки". Кремль сам своїми руками створив умови, за яких росіянам вигідніше йти на війну як жива сила і витратний матеріал, якому обіцяють мінімум 200 тисяч рублів виплат "базових", а у великих містах одночасні виплати уже обіцяють на рівні 1,5 мільйона рублів. І це все явно підважує реалізацію планів по набору додаткового персоналу для роботи на підприємствах російського ВПК.

Читайте також: Як перед розпадом СРСР: очільник "Ростеха" визнав ситуацією з воєнною економікою у РФ