xcounter
#

Як перед розпадом СРСР: очільник "Ростеха" визнав ситуацією з воєнною економікою у РФ

Як перед розпадом СРСР: очільник "Ростеха" визнав ситуацією з воєнною економікою у РФ
3501

А ще російські зброярі активно бідкаються на плани міноборони РФ насильно зменшити ціни на зброю, бо рентабельність вже на межі

Після доволі цікавої промови вже призначеного на посаду нового міністра оборони РФ Андрія Бєлоусова щодо планів стосовно роботи російського військово-промислового комплексу, у заочні публічні дебати з ним вступив очільник "Ростеха" Сергій Чемезов.

Він дав розлоге інтерв'ю російському "РБК", яке містить цілий ряд ключових моментів щодо поточного виробництва озброєння у РФ. І слід зазначити, що "Ростех" - це найбільший конгломерат підприємств, що виробляє до 80% всього російського озброєння.

Читайте також: Новий "геймчейнджер" проти дронів, щоб знищувати їх буквально за копійки - британці про свою нову систему
очільник Ростех Сергій Чемезов
Очільник "Ростеха" Сергій Чемезов

І озвучене у ньому прямо говорить про те, що у цій сфері далеко не все так безхмарно та добре, як намагаються видати у Кремлі. Більше того, керівнику "Ростеху" поставили питання - а чи схожа зараз поточна економічна ситуація у РФ із 1986 роком. Та навели ряд цитат Горбачова: "особливість плану в тому, що треба поєднати масло та гармати" та "ситуація взяла нас за горло".

І Чемезов прямо відповідає - "близько". Нагадаємо, що у 1986 році радянська економіка перебувала у глибокому піке, вийти з якого намагались "рішучими" реформами.

Але однією з ключових тем інтерв'ю стала боротьба за гроші. Бо головною позицією Бєлоусова є перегляд цін на озброєння. Водночас Чемезов просто "вивалив" цифри: рентабельність виробництва продукції у "Ростеху" складає 2,28%. А також зазначає, що проблем у підприємств "накопичилась величезна кількість".

опк рф

Щодо рентабельності, то за його словами, це має бути 5-10%. Також він вже анонсував, що керівники оборонних підприємств не зацікавлені знижувати витрати на виробництво продукції, бо якщо піти на зниження, то у наступному році міноборони поставить саме цю нижню ціну, а зекономлені гроші з підприємства заберуть.

З боку Defense Express зазначимо, що він має рацію, бо оборонні підприємства так саме підкоряються правилам економіки, як і будь-які інші. І прибуток - це умова для розвитку підприємств, а його відсутність призводить лише до деструктивних процесів.

Чи розуміють це у Кремлі - так. І завжди вирішували аналогічні проблеми доволі простим та ефективним шляхом - закидували грошима, завдяки надприбуткам. Але в умовах скорочення російської економіки на фоні хоч і не таких дієвих, але санкцій, а також значно ефективніших ударів по російській нафто-промисловій галузі, разом із вимиванням працівників під час мобілізацій, у Москві таких можливостей стало значно менше.

Міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов
Міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов

І саме тому у Кремлі вочевидь вирішили згадати свій величезний, а головне лише на їх думку успішний досвід державного управління економікою на плановій основі. Тим паче, що для цього все готово, включно із можливістю запустити карний режим "воєнного комунізму" в військовій промисловості. Бо ще у 2022 році у РФ прийняті закони, які закріпили за замовником, тобто міноборони, диктат ціни та інших умов, а головне - обов'язок виконання контракту без можливості відмовитись без нього, а за порушення - 10 років "таборів".

Читайте також: Наймасштабніша атака дронами, але тепер по РФ і там де взагалі немає ППО: удари по Новоросійську, Туапсе