xcounter
#

США з ФРН ще у 1980-х роках зробили попередника "Шахеда", а тепер хочуть до цього повернутись

12116
Запуск Die Drohne Antiradar під час випробувань у 1980-х роках, зображення архівне, джерело - WTS
Запуск Die Drohne Antiradar під час випробувань у 1980-х роках, зображення архівне, джерело - WTS

Американські військові шукають асиметричну відповідь на "криву вартості та ефективності", і схоже, вони її знайшли

Загалом тут питання можна окреслити так – в збройних силах США задумались, що їм також треба масові далекобійні дрони-камікадзе як дешеві засоби ураження, за взірцем іранських та російських Shahed-136/131 та прикладом війни РФ проти України.

На перший погляд, така думка й рішення може виглядати й так очевидною, але тут варто врахувати контекст, в якому все звучить. Тоді картина стане виглядати значно цікавішою, особливо якщо прочитати всю відповідну публікацію від порталу The War Zone.

Читайте також: Основний виробник зброї РФ "Ростех" як наочний приклад проблем з переходом на "воєнні рейки"
Die Drohne Antiradar як музейний експонат, фото - Aviationmuseum.eu

Для початку, тут варто уточнити, що ідею про необхідність аналога "Шахеда" для американських військових заявив командувач ВПС США в Європі (USAFE) та союзних ВПС НАТО генерал Джеймс Хеккер, під час одного із онлайн-заходів, які організував Інститут аерокосмічних досліджень (AFA). Це підкреслює, на якому реально високому рівні у США задумались про необхідність свого аналога "Шахеда".

Загальна постановка питання від генерала Хеккера звучала так. Мовляв, зараз ситуація принципово відрізняється від часів "Холодної війни" в плані номенклатури боєприпасів, які можуть використовуватись на полі бою. І на цьому тлі окремим викликом виглядають далекобійні дрони-камікадзе, які можуть коштувати усього кілька десятків чи пару сотень тисяч доларів, і котрі можуть бути в наявності навіть у «недержавних угрупувань».

Виклик полягає не тільки у масовості виробництва та можливого застосування такого роду зброї, але й у тому, що протидія їй обходиться непропорційно по затратам. І тут вкотре постає питання про те, що на дрон вартістю в десятки тисяч доларів в бойових умовах доводиться витрачати зенітну ракету вартістю в кілька мільйонів доларів.

Звісно, лінійний вихід у цій ситуації американські військові уже напрацювали. Тут мова зокрема про те, що в Армії США хочуть скопіювати нашу систему виявлення "Шахедів" із майже 10 тисяч датчиків як таку, що вимагає доволі обмежених затрат на протистояння далекобійним дронам-камікадзе ворога.

Однак тут командувач ВПС США в Європі запропонував піти ще далі, цю ідею він сформулював як "вийти за криву вартості та ефективності", а по суті звучить усе доволі простіше – мовляв, ворог теж повинен мати справу з тим, як йому збивати американські аналоги "Шахедів", витрачаючи на це дефіцитні зенітні ракети.

Єдине, що тут не до кінця є зрозумілим – чому генерал ВПС США Хеккер вирішив протиставити часи "Холодної війни" та логіку сучасного застосування далекобійних дронів-камікадзе.

Бо якщо пригадати один історичний приклад, то США та ФРН ще у 1980-хх роках спільно працювали над попередником "Шахеда" під назвою DAR, який створювався як дешевий і технологічний засіб знищення систем ППО країн "Варшавського договору". Про історію цього проекту ми розповідали в окремій публікації.

Читайте також: Модернізація B-52 йде не так, як хотілося б, і ПС США знову залучають перемовника, який "збивав" ціну на E-7