xcounter
#

Армія США в наступні 5 років отримуватиме лише по сотні нових AMPV на заміну M113

3846
Бронемашина AMPV під час випробувань, фото - US DoD
Бронемашина AMPV під час випробувань, фото - US DoD

Що це за машини, і скільки вони коштують

Армія США уклала з компанією BAE Systems додатковий контракт на поставку бронемашин AMPV вартістю 754 мільйона доларів, який має бути виконаний до лютого 2027 року. Якщо враховувати вже раніше укладений контракт вартістю 797 мільйона доларів також на поставку нових AMPV для американської армії, то таким чином наявний портфель замовлень уже досягає 1,6 мільярда доларів або ж уже 628 машин.

При цьому середня вартість однієї нової бронемашини AMPV складає 6,9 мільйона доларів за одиницю, а середній темп запланованих поставок – орієнтовно близько сотні машин на рік. Про це йдеться в публікації порталу Defence One.

Читайте також: Чому саме F-35B можливо є ідеальним винищувачем для реальної повномасштабної війни
Бронемашина AMPV під час випробувань, фото - US DoD

Автори цього видання деталізують, що в 2024 фінансовому році Армія США сподівається отримати 91 бронемашину AMPV, у 2025 році – 81 машину, по 122 машини у 2026 та 2027 фінансовому роках, у 2028 році – 87 бронемашин.

Загалом американські військові хочуть замовити 3030 бронемашин AMPV, однак при поточному темпі виробництва їх поставка може зайняти орієнтовно 15 років. При цьому мова про бронемашини, які мають замінити собою заслужені M113 в складі бронетанкових груп Армії США. На даний момент ці самі M113 займають орієнтовно 30% всієї бронетехніки в кожній із бронетанкових груп американської армії.

Сімейство AMPV

Але справедливості заради тут варто деталізувати, що у випадку із AMPV мова про по факту важкий бронетранспортер, створений на базі БМП M2 Bradley, і котрий повторює компоновку цієї бойової машини піхоти. Якщо детальніше за характеристиками, то AMPV відрізняється вищим за M113 рівнем бронезахисту, бойова маса складає 34-36 тон, екіпаж – 2 особи, десант – до 6 осіб, швидкість ходу – до 61 км/год, потужність двигуна – 600 кінських сил.

Першопочатково планувалось, що AMPV виготовлятиметься у п'яти версіях: бронетранспортер загального призначення, самохідний міномет, медико-евакуаційна та просто медична машина, а також командно-штабна машина. Але деякий час назад BAE Systems презентувала також і ЗРК малої дальності на базі AMPV.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Армія США тільки зараз почала тренувати танкістів стріляти на понад 2 км.

Презентація комплексу малої дальності AMPV CUAS під час виставки AUSA, жовтень 2023 року, фото - BAE Systems
Читайте також: Британська армія відмовиться від 81-мм мінометів L16 на користь 120-мм для економії бюджету