xcounter
#

РФ вже розконсервувала 30% своїх САУ "Нона-С", але має в запасі ще майже три сотні машин

20867
2С9 "Нона-С", фото ілюстративне
2С9 "Нона-С", фото ілюстративне

Питання в тому, скільки з тих САУ "Нона-С", які зараз стоять попід небом на різних базах зберігання, можна буде відновити і відправити у війська

Російське окупаційне військо згідно з даними Генштабу ЗСУ з лютого 2022 року втратило на полі бою понад 7000 своїх артилерійських систем, і для поповнення втрат ворог вимушений розконсервовувати свої запаси, які в нього є на тих чи інших базах зберігання, тому питання "а скільки ж того чи іншого озброєння в запасі ще має противник" залишається актуальним і сьогодні.

Цікавим у цьому контексті є аналіз одного з OSINT-дослідників, який публікує свої дописи у соцмережі Х (раніше Twitter) під ніком @HighMarsed — спираючись на супутникові знімки, він підрахував, скільки окупанти мали на своїх базах зберігання самохідних універсальних артустановок 2С9 "Нона-С" і скільки з них вже розконсервували рашисти.

Читайте також: У РФ оголосили про завершення випробувань САУ 2С35 "Коалиция-СВ" з урізаними ТТХ, що нівелюють сенс розробки

Так, усього станом на 2021 рік окупанти мали на зберіганні 416 систем "Нона-С", водночас у 2023 році ця кількість знизилася до 286 — тобто, орієнтовно за два роки окупанти розконсервували 130 цих систем або ж 31,25% від усіх систем, що мали окупанти на зберіганні.

Наприклад, станом на травень 2021 року окупанти мали на 94-му арсеналі ГРАУ МО РФ 156 систем "Нона-С", тоді як у червні 2023 — 95 (мінус 61 машина). На 120-му арсеналі ГРАУ станом на жовтень 2021 — 176 машин, серпень 2023 року — 124 (мінус 52 машини). На 7020-й базі зберігання кількість систем з 42 одиниць у вересні 2021 року зменшилася до 25 (мінус 17 машин).

На одну машину "Нона-С" "схудла" 243-я база зберігання, але водночас на 216-й базі кількість машин станом на червень 2023 збільшилася на одну у порівнянні з липнем 2021. Чи це просто співпадіння або ж рашисти чомусь перевезли машину з однієї бази до іншої — невідомо.

Важливий нюанс, на якому акцентує автор — це те, що згідно з даними Military Balance, станом на 2022 рік окупанти мали на своїх базах зберігання 500 одиниць 2С9 "Нона-С", і тому ще 84 машини цілком можуть "ховатися" десь "під дахом", але не варто виключати й варіант, що у довіднику наведені приблизні цифри щодо техніки на базах зберіганні, які просто "округлили" у більшу сторону.

Щодо кількості цих машин безпосередньо у військах, то Military Balance наводить такі дані: найбільше машин у повітрянодесантних військ РФ, всього 250 одиниць різних модифікацій, морпіхи мають у своєму активі 30 машин, також у відкритих джерелах є інформація про те, що певну кількість таких машин мала прикордонна служба ФСБ РФ.

А згідно з даними від Oryх, з лютого 2022 року окупанти втратили на полі бою як мінімум 42 одиниці САУ 2С9 "Нона", причому більшість з них були або знищені або затрофеєні, водночас пошкоджених зафіксовано лише дві машини.

Бійці територіальної оборони полюють на "Нону" противника

Разом з тим, з огляду на кількість машин на базах зберіганні, то противник має ще достатній запас озброєння, яке можна відновити для оснащення тих чи інших підрозділів або ж використовувати як донорів запчастин для відновлення пошкоджених у бою машин. За прогнозами очільника ГУР МОУ Кирила Буданова, у контексті озброєння та військової техніки РФ зможе воювати ще до 2026 року, але з урахуванням втрат та невисоких темпів відновлення ця дата зрештою може зміститися дещо вліво.

Читайте також: Артилеристи розповіли, як нищать рашистів зі 155-мм FH70, яка б’є влучніше за Д-20