xcounter
#

Збройовий експорт Польщі різко впав: контракти зі США та Україною не рятують. А що у нас?

Маргіналізація торгівлі зброєю характерна як для Польщі, так і для України
1516
"Оплот" у Таїланді
"Оплот" у Таїланді

Найбільшими замовниками польської зброї та техніки у 2019 році стали США, Україна, Алжир, Таїланд та Іспанія. Такі дані наводить польська агенція Альтаїр. Тож спочатку – трохи деталей до загальної інформації. Потім – висновки.

За підсумками 2019 року Польща вторгувала на своїй зброї лише близько 390 млн євро.

У той час як у 2018 році польські компанії поставили закордонним партнерам зброї, боєприпасів та іншої продукції оборонного призначення, що підлягає процесу ліцензування, на вартість у 486,9 млн євро.

Читайте також: "Укроборонпром" заблокував продаж Туреччині ЗРК C-125
Black Hawk
До США Польща поставляла гелікоптери, що виготовлялись на польському авіабудівному підприємстві PZL-Mielec, що належить компанії Sikorsky американської корпорації Lockheed Martin.

США

У 2019 році, як і протягом декількох попередніх років , найбільшим одержувачем польської продукції спеціального призначення були Сполучені Штати Америки. Гарну статистику на користь США зробив експорт продукції за категорією ML10 (це авіаційна техніка, відповідне авіа обладнання, двигуни).

На практиці – це головно поставки до США продукції, яка була зроблена на польському авіабудівному підприємстві Lockheed Martin Sikorsky PZL-Mielec (Polskie Zakłady Lotnicze), що належить компанії Sikorsky американської корпорації Lockheed Martin. Там виготовляються багатоцільові вертольоти Black Hawk, які потім постачаються до США у рамках контрактів та проектів материнської компанії світового рівня.

Ми витрачаємо шанси, надані нам долею, - так оцінюють у Польщі падіння експорту на 20%.

У 2019 році Польща відвантажила на Lockheed Martin 8 гелікоптерів Black Hawk, зібраних у Mielec (у 2018 році Mielec доставив до США 3 вертольоти S-70i International Black Hawk, а ще 6 - до Чилі).

Гарну статистику на користь США зробив експорт авіапродукції

На другому місці у американському списку польського експорту - бомби, торпеди, ракети та їх компоненти (категорія ML4). Це постачання вибухових речовин від бидгощанської компанії Nitro-Chem та споряджених авіаційних бомб.

Також Польща з запасів експортувала до США стрілецьку зброю (категорія ML1) калібру до 12,7 мм - насамперед для американських колекціонерів. На четвертому місці – експорт до Америки електронного обладнання та його компонентів.

Україна, Алжир та інші

Наша країна стали другим після США імпортером польської зброї та устаткування за підсумками 2019 р. Україна головно проходить як споживач продукції за категоріями ML4 та ML3 (боєприпаси та детонатори).

Боєприпаси
Україна проходить як споживач польскої продукції за категоріями ML4 та ML3 (боєприпаси та детонатори).

Ймовірно, у цю категорію можна віднести поставки і керованого баражуючого боєприпасу системи Warmte групи WB. Також заявлено про поставки товарів у групі ML 6. Це наземні машини. Можливо, це стосується багатоцільових машин 4х4 типу "Онцилла".

На третьому місці збройових партнерів Польщі – Алжир. Це закупки обладнання для управління вогнем (категорії ML6, ML5) в рамках залучення групи WB до модернізації артилерії цієї країни; обладнання та комплектуючі для виробництва зброї, закупка безпілотних ударних комплексів Gliwice-Fire.

Таїланд та Іспанія отримали від Польщі товари авіаційної категорії (ML10). Таїланд одержував свій перший вертоліт Black Hawk, зібраний у Мелеці (із серії з 4-х машин, замовлених у 2017 році через програму FMS). Іспанія є традиційним покупцем компонентів для різних літальних апаратів, що виготовляються на польському підприємстві Airbus, а потім надходять на завод під Піренеями.

Маленька Сербія наблизилася до показника експорту зброї в один мільярд євро, а Швеція за підсумками 2019 року досягла 1,2 млрд. дол

Експортний колапс

"Ми не в змозі використовувати співпрацю з кращими світовими експортерами на світових ринках. Ми витрачаємо шанси, надані нам долею", - так оцінюють у Польщі падіння свого експорту.

"Щоб правильно оцінити масштаб фактичного колапсу експортних потужностей збройової галузі, скажімо, що сусідня Білорусь у 2018 році перевищила межу в 1 мільярд доларів, отриману від спеціального експорту (цей результат був збільшений за підсумками 2019 року).

Маленька Сербія наблизилася до показника в один мільярд євро, а Швеція за підсумками 2019 року досягла експорту в 1,2 млрд. дол.", - роблять висновки у Польщі.

Не може бути ілюзій, що процес нашої маргіналізації та виштовхування нас із існуючих ринків у різних регіонах світу поглибився"

До 2018 року польський експорт зростав. Насамперед завдяки інерції від контрактів, укладених у попередні роки.

У 2015 році поляки відправили за кордон товарів спеціального призначення на суму 420,9 млн євро.

Польща активно співпрацює зі США у царині ВТС

Хоча не всі ці товари були вироблені на заводах польської оборонної промисловості.

У 2016 році відбувся спад – до 382,9 млн євро, але в 2017 році було зростання до 472,2 млн євро. У 2018 році експорт досяг, як вже згадувалось, 486,9 млн євро. А у 2019 році – провал майже на 100 мільйонів євро, майже на 20%!

Міномет Рак
У 2019 році Польща зменшила еспорт зброї майже на 100 мільйонів євро. На фото - польська башта міномета "Рак" на збройовій виставці у Києі

Аналітики ринку озброєнь добре знають, що зусилля задля покращення показників у експорті є довгостроковими. Результатів від інвестицій у оборонну промисловість, здійснення технологічних змін та вдосконалення маркетингових процесів потрібно чекати роками. Але відсутність зусиль, помилкові рішення даються взнаки одразу.

"Не може бути ілюзій, що процес нашої маргіналізації та виштовхування нас із існуючих ринків у різних регіонах світу поглибився", - підсумували у Польщі. Цей висновок повністю стосується і України.

"Не може бути ілюзій, що процес виштовхування нас із існуючих ринків у різних регіонах світу поглибився". Цей висновок повністю стосується і України.

Українські висновки

На тлі польських оцінок слід додати, що ситуація в Україні щодо експорту зброї виглядає ще більш критично.

Обіцянка гендиректора концерну "Укроборонпром" Айвараса Абромявичуса за п’ять років підняти показники експорту української зброї до $2 млрд — про що він публічно обіцяв у 2019 році, —звісно, лише гарний рекламний трюк.

Комбат
На інерції минулого концерн мав завершити 2019 рік з показником експорту на рівні $800 млн.

За оцінками інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, загальний обсяг збройового експорту з України у 2017 році склав $659,4 млн.

У 2018 р. пакет замовлень підприємств ДК "Укроборонпром" був $766,3 млн. Тож на інерції минулого концерн мав завершити 2019 рік з показником експорту десь на рівні $800 млн. Проте офіційних показників за минулий рік ДК "Укроборонпром" не оголосив.

2020 рік в Україні почався і триває під гаслом "Укроборонпрому" щодо кадрових змін у концерні, а також серед директорів спецекспортерів та керівників підприємств ОПК.

Щонайменше десять останніх років Пакистан входив у трійку ключових партнерів України у галузі ВТС.

Це пригальмувало маркетингову активність і роботу на зовнішніх ринках, примусило посередників взяти паузу у стосунках з новими представниками від України.

Як наслідок - за ключовими за обсягами контрактами (передумови для укладання яких були створені до приходу нових менеджерів), зокрема, з такими країнами як Перу та Індія, авансування від закордонних замовників не отримано й досі.

На додаток до цього вже найближчим часом можна очікувати скандальних подробиць, викликаних діяльністю нового керівництва "Укроборонпрому" та "Укрспецекспорту" щодо подальших перспектив співпраці з Пакистаном.

Щонайменше десять останніх років Пакистан входив у трійку ключових партнерів України у галузі ВТС. Проте нових контрактів з цієї країною у попередніх обсягах очікувати не варто. Це може паралізувати роботу підприємств нашої бронетанкової галузі, що тривалий час виживали саме за рахунок ремонту та модернізації техніки українського виробництва, яка була поставлена до Пакистану.

Отже, питання колапсу збройового експорту має турбувати керівництво нашої країни набагато більше, аніж поляків - з їхнім падінням у 20%.

БМ
БМ "Оплот" на тендері у Пакистані
Читайте також: Хто точніший: Україна та Польща продовжують роботи над високоточними боєприпасами. Але ...