xcounter
#

Путін все ж таки посунув кордони НАТО, але в інший бік: як зміниться Альянс у найближчій перспективі

Путін все ж таки посунув кордони НАТО, але в інший бік: як зміниться Альянс у найближчій перспективі
3628

НАТО вибудовує напівкільце суцільної лінії оборони від приарктичних районів до Кавказу

У НАТО вже фактично заявили про створення нової системи безпеки проти РФ, а режим гібернації, в якому Альянс перебував з часів розпаду СРСР, остаточно завершився. Свідченням цього є доволі різка риторика генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який ще донедавна використовував формулювання типу "конфлікт", а зараз вже прямо заявив що "Росія зараз веде жорстоку війну на виснаження проти українського народу, із заподіянням смерті та спустошення у великих масштабах".

Більше того, Кремль обвинувачений у створенні глобальних криз, паливної та продовольчої, які мають глобальні наслідки. Саме тому, як заявив Єнс Столтенберг, "у цьому більш небезпечному світі нам необхідно зміцнювати НАТО і надавати подальшу підтримку нашим партнерам".

Читайте також: Досвід України у дії: у Польщі анонсували замовлення на винищувач танків з ракетами Brimstone
нато

У своєму брифінгу, який передує зустрічі "Рамштайн-3" у Брюсселі на якій буде скоординована подальша підтримка Україні важким озброєнням, генсек НАТО також окресли нарис нових рубежів безпеки західного світу - Фінляндія, Швеція, Україна та Грузія.

І це - величезний ляпас реальністю по виїденим рашизмом мізкам Путіна. Бо ще перед вторгненням в Україну з Кремля неслись ультиматуми Альянсу щодо повернення у кордони 1997 року. А тепер дві скандинавські країни очікують рішення щодо їх прийняття у НАТО.

Фінляндія нато

Цілком можливо, що це рішення буде прийнято вже під час зустрічі у Мадриді наприкінці червня. Після цього РФ, яка мала лише 1530 км кордонів з країнами НАТО, отримає додаткові 1326 із Фінляндією. Звісно вступу двох нових членів до НАТО намагається зробити предметом торгу Туреччина, але, як підкреслюють у штаб-квартирі Альянсу, всі сторони обов'язково досягнуть компромісу.

Щодо України, то питання щодо її інтеграції у систему безпеки вже прийнято, бо Столтенберг анонсував переведення Збройних Сил України на озброєння Альянсу. Це вкрай важка та масштабна задача буде вирішуватись всім блоком і, вочевидь, займе доволі значений час. Але її постановлення і перетворення на детальний покроковий план на тому ж саміті у Мадриді вже говорить про неухильність взятого вектора.

україна нато

Нарешті - Грузія, яка також більш ніж значний час прямувала у НАТО. Якщо бути точним, то з 2006 року, коли парламент країни проголосив про інтеграцію у Альянс. У випадку інтеграції і офіційного Тбілісі у загальну систему безпеки, то це фактично замкне напівкільце суцільної лінії оборони від приарктичних районів до Кавказу.

"Тепер ми ухвалимо рішення щодо масштабу та дизайну нашої позиції на довгострокову перспективу. Щоб гарантувати, що ми зможемо захистити кожен дюйм територій союзників. З першого моменту, завжди та проти будь-якої загрози", - підкреслив генсек НАТО.

Читайте також: Американські аналітики оцінили можливість нападу Білорусі на Україну