xcounter
#

​Понад 30 проєктів від надр до космосу: Посол оцінив ВТС України та Туреччини

2754
Посол України висловив вдячність керівництву Турецької Республіки та топ менеджменту компанії "Baykar Makina" за підтримку ЗС України у важкі для нашої країни часи
Посол України висловив вдячність керівництву Турецької Республіки та топ менеджменту компанії "Baykar Makina" за підтримку ЗС України у важкі для нашої країни часи

Двостороннє співробітництво України та Туреччини у військово-технічній та оборонно-промисловій сферах за останній час виведено сторонами на новий якісний рівень і залишається одним із основних елементів українсько-турецького стратегічного партнерства

Так Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга охарактеризував поточний стан відносини України та Туреччини в інтерв’ю для турецького спеціалізованого ресурсу Defensehere.com.

Двостороннє співробітництво України та Туреччини, Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга, Defense Express
Посол України в Турецькій Республіці Андрій Сибіга

Також він прогнозує велику взаємну вигоду від поглиблення стосунків між країнами.

Читайте також: Як Туреччина з допомогою України створює зброю майбутнього

"Українсько-турецькі відносини у сфері оборонної промисловості розвиваються за формулою, за якою обидві сторони виграють - тому подальші достойні місця у престижному рейтингу TOP 100 компаній світових лідерів оборонки для підприємств України та Туреччини - це лише питання часу", - заявив Андрій Сибіга.

Двостороннє співробітництво України та Туреччини,  Black Sea Shield, Defense Express
Підписання установчих документів щодо створення спільного підприємства Black Sea Shield у Туреччині під час візиту Президента Зеленського у цю країну у 2019 році

"Разом ми спроможні досягнути подальших вершин для оборонної промисловості наших країн, оскільки потенціал у нас справді величезний. І унікальні технології та багаторічний досвід українських та турецьких компаній, якими вони готові ділитися один з одним, роблять нас приреченими на успіх" – додав він.

Двостороннє співробітництво України та Туреччини, Андрій Сибіга, Defense Express
КАЗ Pulat – система з українськими технологіями

Посол України відзначив, що успіх українсько-турецького співробітництва "обумовлений тим, що в контексті двосторонньої співпраці Україна та Туреччина налаштовані, не стільки на торгівлю озброєнням та військовою технікою, а, перш за все, на обопільний розвиток та створення новітніх технологій, шляхом об’єднання потенціалів обох країн, проведення спільних досліджень, створення спільних підприємств, а також виробничих циклів". Він також підкреслив, що ця співпраця "не спрямована проти третіх країн, а має на меті підвищення обороноздатності обох держав та забезпечення безпеки Чорноморського регіону".

На думку українського дипломата, великий потенціал має розвиток співробітництва у авіакосмічній галузі.

Туреччина зацікавилась українськими супутниками ДЗЗ

"З огляду на відповідний технологічний потенціал України та динаміку реалізації Туреччиною стратегії розвитку власного оборонно-промислового комплексу, локомотивом поглиблення двосторонньої стратегічної співпраці має стати аерокосмічна галузь. Саме тому, на порядку денному наших відносин, серед іншого, стоять питання пошуку взаємовигідних модальностей створення в Туреччині спільних підприємств з виробництва авіаційної техніки на базі літаків компанії Антонов, а також та авіаційних силових агрегатів на базі розробок держпідприємства Івченко-Прогрес", - заявив Андрій Сибіга.

Двостороннє співробітництво України та Туреччини, Андрій Сибіга, Defense Express
Туреччина збирається розпочати ліцензійне виробництво ПТРК "Скіф", які у складі турецького протитанкового бойового модуля Serdar ATMLS від Aselsan масово постачалися Збройним силам Катару

Він також висловив сподівання, що літаки сімейства "Ан" будуть в середньостроковій перспективі вироблятися в Туреччині.

Посол України в Турецькій Республіці також відзначив реалізацію проєктів з переоснащення підрозділів Збройних сил України засобами зв’язку виробництва турецької компанії "Aselsan", модернізацію українськими профільними підприємствами парку турецьких гелікоптерів радянського виробництва, розвиток співпраці в сфері авіаційного двигунобудування для турецьких БПЛА та інших авіаційних платформ та придбання Україною турецьких БПЛА Bayraktar ТВ2.

Двостороннє співробітництво України та Туреччини, Андрій Сибіга, Defense Express
Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2

Посол України окремо відзначив продукцію компанії "Baykar Makina", безпілотники якої проявили себе в якості вкрай ефективного засобу в рамках регіональних конфліктів в Лівії, Сирії і Нагорному Карабаху і висловив вдячність керівництву Турецької Республіки та топ менеджменту компанії "Baykar Makina" за підтримку ЗС України у важкі для України часи.

"Окремо хотілось би відзначити продукцію компанії «Baykar Makina», безпілотники якої проявили себе в якості вкрай ефективного засобу в рамках регіональних конфліктів в Лівії, Сирії і Нагорному Карабаху. Ми вдячні керівництву ТР та топ менеджменту цієї компанії, які погодилися поставити низку цих безпілотних комплексів для потреб ЗС України у важкі для України часи, коли жодна інша країна цього не зробила. Україна була однією з перших іноземних країн, яка придбала комплекси Bayraktar ТВ2. У наших відносинах цей контракт став одним з наймасштабніших та вивів наші відносини на якісно новий рівень", - заявив Андрій Сибіга.

Він також наголосив на тому, що співпраця на цьому напрямку не лише не припиняється, але й динамічно розвивається: "Україна була однією з перших іноземних країн, яка придбала комплекси Bayraktar ТВ2. У наших відносинах цей контракт став одним з наймасштабніших та вивів наші відносини на якісно новий рівень. При цьому співпраця в цьому напряму не припиняється, а лише набирає обертів, оскільки відповідно до домовленості перспективні БПЛА Акинджи будуть обладнуватися українськими авіаційними двигунами. Також наразі сторони активно опрацьовують питання локалізації виробництва українських двигунів в ТР, а турецьких безпілотників в Україні".

Двостороннє співробітництво України та Туреччини, Андрій Сибіга, Defense Express
Україна та Туреччина уже ведуть спільному роботу по проекту ударного безпілотного літального апарату Akinci

Український дипломат заявив, що "загалом партнерство в авіакосмічній та оборонно-промисловій сферах включає понад 30 проєктів".

Серед перспективних напрямків Посол України назвав співпрацю в сфері бронетанкового двигунобудування, мирного освоєння космосу, створення спільних підприємств з виробництва авіаційної техніки на базі літаків компанії Антонов, а також авіаційних силових агрегатів на базі розробок держпідприємства Івченко-Прогрес.

Сучасний турбовальний двороторний АІ-450С,  Івченко-Прогрес, Україна-Туреччина, Defense Express
Турбореактивний двигун AI-305, Івченко-Прогрес, Україна-Туреччина, Defense Express
Сучасний турбовальний двороторний АІ-450С, турбореактивний двигун AI-305 - входять до числа продуктів "Івченко-Прогрес", що цікаві Туреччині / Фото: "Івченко-Прогрес"

Нагадаємо, що як раніше повідомляв Defense Express, 16 жовтня 2020 року в Стамбулі у присутності Президента України Володимира Зеленського та президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана було підписано низку двосторонніх документів.

Так, Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів.

Двостороннє співробітництво України та Туреччини, Андрій Сибіга, Зеленський, Ердоган, Defense Express
16 жовтня 20202 року у присутності Президента України Володимира Зеленського та президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана Міністр оборони України Андрій Таран та голова Державного агентства з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між Міністерством оборони України та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки про проекти в галузі оборонно-промислових проектів
Читайте також: Як в Туреччині оцінюють угоду з Україною