xcounter
#

Як Україна зможе перемогти на морі завдяки своїм майбутнім ракетним катерам

4934
Флот нашої країни ще не має успішної практики використання ударних сил в реальному бою, ракетний катер "Прилуки" - навіть той зараз без свого "головного калібру "
Флот нашої країни ще не має успішної практики використання ударних сил в реальному бою, ракетний катер "Прилуки" - навіть той зараз без свого "головного калібру "

Запорука успіху при застосуванні нових кораблів – бажання "загнати" противника в бази, розвинуті засоби радіоелектронної боротьби та вмотивовані на перемогу екіпажі

Defence Express неоднократно висвітлювало деталі, які стосуються програми будівництва ракетних катерів за британським проектом для ВМС України.

Наприклад, ми розповідали, що 23 травня цього року делегація Великої Британії відвідала приватні та державні кораблебудівні підприємства Миколаєва, щоб визначити можливого приватного підрядника для будівництва кораблів.

Читайте також: Зробити "Нептун" абсолютною зброєю та перемогти РФ у війні на морі
Ракетний катер за українським проектом "Гроза" від ДПЦК та один з британських проектів ракетних катерів

На даний момент відомо, що майбутні ракетні катери для ВМСУ матимуть силову установку від ДП "Зоря-Машпроект", до восьми ПКР "Нептун" в корабельному варіанті, довжина корпусу – до 65 метрів, швидкість – до 40 вузлів.

При цьому під час форуму "Україна 30. Безпека країни" Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа говорив, що до 2025 року за поточними планами наш флот повинен мати шість ракетних катерів та два тральники британської побудови, замість раніше передбачених восьми ракетних.

На початок березня 2014 року наш флот мав один корабель із ударним ракетним озброєнням - ракетний корвет "Придніпров'я". Але цей корабель захопили російські окупанти в 2014 році

Якщо цей проект з побудови серії ракетних катерів за британським проектом завершиться успішно, наш флот отримає найкращі ударні кораблі за всю історію Незалежності України. Але мало просто мати досконалі кораблі, потрібно й знати, як їх застосувати найкращим чином.

Тут як взірець можемо взяти досвід "Битви при Латакії", що відбулась 7-8 жовтня 1973 року між флотами Ізраїлю та Сирії, під час "війни Судного дня", де переможцями стали саме ракетні катери ізраїльського флоту.

Результат "Битви за Латакію" остаточно закріпив за ракетними катерами славу "класу непереможних катерів"

Формально, все виглядає так: група із п’яти ізраїльських ракетних катерів змогла непоміченою підійти до сирійського побережжя біля порту Латакія, успішно уразити чотири ракетні катери та один тральник флоту Сирії, і завдяки своїй мобільності – успішно уникнути удару у відповідь.

Для самої Сирії така поразка стала настільки дошкульною, що вона більше не наважилась виводити свої кораблі у море до кінця "війни Судного дня" - тобто до 23 жовтня1973 року.

У "Битві за Латакію" від Сирії брали участь чотири ракетні катери радянського проекту 205. Кораблі такого проекту зберігались в строю сирійського флоту як мінімум до початку 2018 року

Але цей приклад слід розібрати детальніше, і ми можемо це зробити із посиланням на ось цю публікацію західного профільного порталу Naval Post.

Так от, автори цього порталу стверджують, що перед початком "війни Судного дня" 1973 року в Ізраїлі знаходився "на положенні бідного родича" - в сенсі, що левова частка ресурсів йшла на "повітряну" та "сухопутну" компоненти.

Тому командування ВМС країни прагнуло здобути гучну перемогу, яка б підвищила престиж флоту, особливо – в плані розподілу воєнного бюджету.

Основу "москітного флоту" Ізраїлю на той час складали ракетні катери проекту Sa`ar 3

Така можливість власне й випала з початком "війни Судного дня". І тут командування ізраїльського флоту поставило перед собою доволі просту задачу – потрібно провести успішну "набігову операцію", яка б мала скоріше психологічний ефект та примусила противника "замкнути" свої кораблі у базах.

Власне, з цією метою дивізіон в 5 ізраїльських катерів і вийшов на "полювання" до берегів Сирії.

Запуск ракети П-15 із ракетного катеру радянського проекту 183-Р

Треба наголосити на ще одному моменті. Формально, за міццю "головного калібру" ізраїльтяни суттєво поступались сирійцям: ракетні катери ВМС Ізраїлю на той момент були оснащені ПКР Gabriel – 180 кг маси бойової частини та дальність стрільби до 25 кілометрів, ракетні катери ВМС Сирії – були оснащені ПКР П-15 – 480 кг маси бойової частини та дальність стрільби до 40 кілометрів.

Але тут все врівноважили комплекси радіоелектронної боротьби, установлені на ізраїльських катерах – вони просто придушили усі випущені сирійські "Терміти", тому власне ізраїльський флот і не отримав втрат за підсумками "Битви при Латакії".

Тепер флот Ізраїлю виконує інші завдання: наприклад, під час нещодавньої кампанії проти бойовиків ХАМАСу ізраїльські ВМС були задіяні для ураження наземних об'єктів у секторі Газа

Відповідно, щоб майбутні ракетні катери за британським проектом для ВМСУ принесли перемогу нашій країні на морі, треба ставити питання не тільки про ТТХ майбутніх кораблів.

Треба ставити питання і про мотивацію екіпажів цих кораблів, і також – якими засобами радіоелектронної боротьби володітиме Україна, щоб забезпечувати дії своїх ракетних катерів на морі проти РФ.

Кероване ракетне озброєння дасть якісний стрибок бойових можливостей ВМС України
Читайте також: Британські ракетні катери: навіщо вони взагалі, якщо будуть корвети