xcounter
#

Як росіяни зазнали "фіаско" із "літаючими мопедами", і який формат матиме далі "ракетний терор"

4854
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Запуск іранського дрона Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Або чи варто вважати іранські дрони-камікадзе "абсолютною зброєю" в цій війні

Для початку уточнення. В даному випадку "фіаско" - це неспівмірно малий результат при доволі значній затраті ресурсів. А проситься тут це слово ось чому.

Є уже дані, які дозволяють робити попередні висновки по застосуванню рашистами іранських дронів-камікадзе проти України

Читайте також: Повітряні Сили вперше "відпрацювали" з МіГ-29 по дронам, і це були Shahed-136

Сьогодні зранку рашисти ударили своїми Shahed-136 по Запоріжжю. Але для цього удару орки застосували всього два "літаючі мопеди", що є нетипово малою кількістю. Станом на вчора було відомо, що сумарно за останні 1,5 місяці росіяни запустили 86 іранських дронів-камікадзе, із яких більша половина, тобто 46 – лише за минулий тиждень.

Іранські Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Що за "аномалія" примусила орків "прискоритись" із відстрілом "літаючих балалайок" - не зовсім зрозуміло. Можливо тут причина насправді прозаїчна – дані про те, що РФ могла отримати від Ірану максимум сотню таких безпілотників, таки правдиві. І саме перспектива вичерпання запасів чергового "вундер-ваффе" примусила росіян наростити обсяги застосування "Шахедів" по нашим містам.

В руки наших фахівців уже потрапили окремі елементи електронної "начинки" іранських дронів-камікадзе. Як виявилось, "літаючі мопеди" оснащені доволі складною електронікою, яка зокрема не дозволяє перехоплювати управління БПЛА за допомогою засобів РЕБ. Тому єдиний спосіб боротьби – це розстрілювати безпілотник, із "Шилки", німецького Gepard чи ЗРК "Оса-АКМ". Зважаючи на світовий дефіцит мікрочіпів та рівень відрізаності Ірану від цивілізованого світу, обсяги реального виробництва "Шахедів" точно не варто.

Іранський Shahed-136, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Врешті, схоже, навіть самі росіяни не покладаються на "літаючі балалайки" іранського виробництва як на "абсолютну зброю". Тому, наприклад, "комбінують" застосування дронів-камікадзе та ракет, в тому числі великої дальності. Навіть якщо тема "ракетного терору" випала із медіа-простору.

За минулий тиждень росіяни не тільки відстріляли 46 "Шахедів", але й також виконали 20 пусків ракет різних типів, зокрема 13 балістичних.

Якщо ж говорити саме про ракети великої дальності, то тут ситуація виглядає так. 16 вересня 2022 року росіяни запустили по місту Дніпро декілька крилатих ракет "Искандер-К", три із яких збила наша ППО. 29 вересня вперше за тривалий час росіяни застосували Х-22 з Ту-22М3, удар – знову по місту Дніпро.

Зліт рашистського Ту-22М3 з ракетою Х-22, ілюстративне фото з відкритих джерел

5 жовтня 2022 року орки ударили по Запоріжжю крилатими ракетами "Искандер-К", але особливість саме цього випадку – повідомлялось, що ворожі КР мали "касетну" боєголовку. Хоча ракета 9М728 має моноблочну боєголовку. Цілком можливо, що росіяни в експериментальному порядку встигли "нафарширувати" такі ракети "тепловими пастками" типу 9В899. Цілком ймовірно, що орки продовжують такі конструкторські роботи.

І їх "ракетний терор" в наступні тижні матиме одразу два завдання – не тільки удари по нашим важливим об’єктам, але й заодно "перевірка на міцність" нашої ППО. Що скоро має перейти на новітні ЗРК західного виробництва.

Підготовка до пуску крилатої ракети комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Рашистам було мало "літаючих мопедів", вони ще й відстріляли ракети-"літаючі вагони" Х-22