xcounter
#

Гра в авіаносці: як домовляться Велика Британія, Франція та США про спільні дії проти флоту Китаю

1959
Протягом місяця китайський флот зміг вивести в море на маневри одразу дві авіаносні групи
Протягом місяця китайський флот зміг вивести в море на маневри одразу дві авіаносні групи

Країни НАТО відчувають об’єктивну нестачу надводних та підводних кораблів для протистояння геополітичним амбіціям Пекіна в Тихоокеанському регіоні

В публічному обороті є "геополітична" формула – "в наступне десятиріччя всі воюватимуть проти всіх".

Таку формулу можна було б доповнити – "усі воюватимуть проти всіх, використовуючи в першу чергу сили своїх союзників". І це явно проглядається у тому, як зараз формується баланс сил на морі в Тихоокеанському регіоні.

Читайте також: Десантний корабель перетворити на ударний: як флот США готується до війни майбутнього на морі
Американські моряки спостерігають за маневрами китайського авіаносця "Ляонін" у Філіппінській протоці

Ну от наприклад – на початку квітня цього року Китай вивів у море та послав до берегів Японія свою авіаносну ударну групу в складі авіаносця "Ляонін", двох есмінців Type 052D Luyang, одного есмінця Type 055, одного фрегата Type 054A, та одного корабля забезпечення Type 901 Fuyu.

Ця подія важлива тим, що Піднебесна вперше "засвітила" штатний склад своїх майбутніх АУГ.

Китай показав, що використовуватиме авіаносці для проектування сили в акваторіях, чутливих для свободи судноплавства

На початку травня цього року ВМС НОАК вивели у море на навчання ударну групу на чолі з авіаносцем "Шаньдун".

Представники китайського флоту заявили, що це були "звичайні законні маневри", хоча тут мета – також зрозуміла: Китай прагнув показати, що може за відносно короткий проміжок часу вивести для операцій одразу дві авіаносні ударні групи.

Китайський флот при формуванні своїх АУГ робить ставку на бойові якості своїх кораблів: наприклад, есмінці Type 055 є по суті найбільшими ракетними крейсерами в світі

Для чого Китай розвиває свої авіаносні ударні сили – мета зрозуміла: Піднебесна прагне досягти переваги над військово-морськими силами США, щоб за сприятливих умов захопити Тайвань.

Інша справа, як йдеться ось у цій публікації International Institute of Strategic Studies, що США зараз вимушені шукати "нелінійну" відповідь на китайську авіаносну загрозу.

Ймовірний вигляд перспективного авіаносця Type 003 китайських ВМС

Наприклад, на наступні чотири роки із строю для проведення капітального ремонту вибуває американський атомний авіаносець USS John C. Stennis (CVN 74).

Самі американські адмірали ще остаточно не визначились, на що їм робити ставку при діях в Тихоокеанському регіоні – на "класичні" авіаносці та есмінці, оснащені новітньою протикорабельною версією крилатої ракети Tomahawk, чи ж навпаки – на мобільні безпілотні платформи.

Спільні навчання за участі безпілотного катера та есмінця USS Stockdale (DDG-106) в Тихому океані, травень 2021 року

США мають варіант виходу із такої ситуації – опертись на "авіаносні" амбіції своїх союзників по НАТО, головним чином – Франції та Великої Британії, та й налагодити відповідну взаємодію між флотами цих країн. Тим більш, що до цього є свої засновки.

Наприклад, як розповідав Defence Express, 15 квітня цього року флоти США та Франції провели спільні навчання палубної авіації в акваторії Аравійського моря. Від американських ВМС була залучена ударна група на чолі з атомним авіаносцем USS Dwight D. Eisenhower, від французьких – на чолі з атомним авіаносцем Charles de Gaulle.

Ударна група на чолі з французьким атомним авіаносцем Charles de Gaulle покинула свій порт базування ще наприкінці лютого 2021 року

Або ж – що для першого за 38 років дальнього походу авіаносної групи флоту Великої Британії США спорядять 10 літаків F-35B та есмінець USS The Sullivans типу Arleigh Burke.

Є щоправда одна проблема – у Франції та Великої Британії як союзників США по НАТО також є нестача надводних та підводних кораблів для супроводу авіаносців, відповідно – їх можливості у протистоянні Китаю на морі в Тихоокеанському регіоні – також обмежені.

Винищувач F-35B на одному із підйомників авіаносця HMS Queen Elizabeth

Щоб вирішити проблему із дефіцитом кораблів для ескорту, країнам Старого світу доводиться напружувати усі можливі ресурси, економічні та дипломатичні.

Зокрема, як уже розповідав Defence Express, британську ударну групу на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth супроводжуватимуть американський есмінець USS The Sullivans та голландський фрегат Evertse саме тому, бо Королівські ВМС Великої Британії відчувають об’єктивну нестачу надводних ескортних кораблів.

В американських адміралів в запасі є ще один варіант - свої УДК з польотною палубою перетворити на фактично легкі авіаносці

Або ж – військово-морські сили Франції досі вимушені утримувати в своєму бойовому складі три атомні субмарини типу Rubis, що мають славу найменших у світі атомоходів і вік яких уже перевищив 30 років.

Щоб відновити пошкоджену вогнем субмарину цього типу S606 Perle, французьким корабелам довелось робити такого собі "Франкенштейна", використовуючи носову частину списаного підводного човна S602 Saphirе.

Французький флот має поки лише одну новітню багатоцільову АПЧ Barracuda, чотири таких буде лише в 2027 році
Читайте також: Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію