xcounter
#

Кремлю не по силам великі кораблі: перший із трьох атомних крейсерів пішов на утилізацію

13545
Остаточного рішення щодо своєї долі корабель чекав майже два десятки років
Остаточного рішення щодо своєї долі корабель чекав майже два десятки років

Утилізація "Адмирала Лазарева" триватиме п’ять років та коштуватиме для РФ п’ять мільярдів рублів

Ще у 1990-х атомний крейсер Тихоокеанського флоту ВМФ РФ "Адмирал Лазарев", що належав до проекту 11442 став небоєздатним. Ще в 1999 році керівництво російського флоту запланувало передати цей атомохід на утилізацію: на відновлення боєздатності грошей все рівно не було.

Втім, цей намір РФ почала втілювати лише у 2021 році. У лютому 2021 року державна корпорація "Росатом" уклала контракт із "30 судостроительным заводом" на утилізацію атомного ракетного крейсера "Адмирал Лазарев".

Читайте також: Не атомний та схожий на кита: яким у Франції бачать підводний човен майбутнього
Останній вихід у море корабля "Адмирал Лазарев"

За умовами угоди, корабель мають поставити на утилізаційний стапель максимум в серпні 2021 року, усі роботи по демонтажу крейсера мають бути завершені до 30 листопада 2025 року. Вартість робіт при цьому складе п’ять мільярдів рублів або ж 67,5 мільйонів доларів.

"Адмирал Лазарев" із 2002 року стояв на відстої в акваторії поблизу населеного пункту Дунай, звідти корабель і вивели 30 квітня цього року на утилізацію, яку має виконати той самий "30 судостроительный завод".

Російський атомохід "Адмирал Лазарев" прибув до місця своєї утилізації

Тихоокеанський флот РФ мав два атомні крейсери проекту 1144. Другий корабель такого типу – "Адмирал Ушаков" мали відправити на утилізацію ще в 2015 році, але по факту – крейсер досі чекає виводу на утилізаційний стапель.

Крейсер "Адмирал Ушаков" був виведений із складу ВМФ РФ ще в 2002 році

Незрозумілою також лишається доля третього крейсера проекту 1144 "Адмирал Нахимов", що входить до складу Північного флоту РФ.

Цей корабель уже 22 роки не виходив у море та уже восьмий рік стоїть біля причальної стінки заводу "Севмаш" на модернізаційних роботах. Спочатку дедлайн по оновленню цього атомохода був призначений на 2021 рік, тепер же – на 2023 рік.

"Адмирал Нахимов" станом на січень 2021 року
Читайте також: Десантний корабель перетворити на ударний: як флот США готується до війни майбутнього на морі