xcounter
#

Лондон не визначився, чи посилати кораблі в Чорне море на захист України

1561
Усі сили Королівських ВМС будуть зосереджені для супроводу флагманського авіаносця HMS Queen Elizabeth
Усі сили Королівських ВМС будуть зосереджені для супроводу флагманського авіаносця HMS Queen Elizabeth

Велика Британія готується до першого за 38 років великого походу авіаносної групи свого флоту

Однією із найважливіших геополітичних подій травня має стати похід ударної авіаносної групи ВМС Великої Британії, флагманом АУГ має стати авіаносець HMS Queen Elizabeth. Такий похід має відбуватись у тому числі й за підтримки військово-морських сил США.

Останній раз Велика Британія відправляла у похід великі групі кораблів на чолі з авіаносцями аж у 1982 році, під час Фолклендської війни

Відповідно, Пентагон розкрив деталі, що стосуються формату першого за останні 38 років трансокеанського походу британської АУГ загалом, так і участі збройних сил США та інших союзників по НАТО зокрема, пише портал Defence News.

Читайте також: Атака на кораблі противника й висадка десанту: ВМС України активізували бойову підготовку

Зокрема, авіагрупа HMS Queen Elizabeth складатиметься із 18 винищувачів F-35B, із яких вісім – належатимуть Королівським ВМС, інші 10 – авіації Корпусу морської піхоти США.

Винищувач F-35B на одному із підйомників авіаносця HMS Queen Elizabeth

Окрім цього, до складу авіагрупи HMS Queen Elizabeth входитимуть чотири штурмові гвинтокрили AW159 Wildcat, сім протичовнових гвинтокрилів Leonardo Merlin Mk2 та три гвинтокрили Commando Merlin Mk4.

Гвинтокрил Commando Merlin Mk4 британських ВМС

До корабельного складу британської АУГ, окрім власне флагмана HMS Queen Elizabeth, входитимуть два есмінці Type 45 - HMS Defender та HMS Diamond, два фрегати Type 23 - HMS Kent та HMS Richmond, атомний підводний човен класу Astute, два допоміжні корабля Fort Victoria та Tidespring.

До цієї формації також входитимуть американський есмінець USS The Sullivans типу Arleigh Burke та голландський фрегат Evertse.

Авіаносець HMS Queen Elizabeth уже провів усі необхідні навчання у взаємодії з кораблям ескорту

В свою чергу, для забезпечення розгортання настільки потужної авіаносної ударної групи буде по суті залучена більшість сил Королівських ВМС Великої Британії.

Відомі також і загальні деталі маршруту походу ударної групи британського флоту: вона відвідає понад 40 країн, та протягом 28 тижнів походу проведе спільні навчання із військово-морськими силами Канади, Данії, Італії, Греції, Туреччини, Ізраїлю, Оману, ОАЕ, Індії, Південної Кореї, Японії, Австралії та Нової Зеландії.

Турецькі ВМС мають свої "авіаносні" амбіції, та проведуть спільні навчання із британською АУГ на тлі того, що офіційний Лондон в минулому році ввічливо відмовив Анкарі в продажі одного із авіаносців Королівських ВМС

Більш того – під час перебування в акваторії Середземного моря ударна група HMS Queen Elizabeth проведе спільні маневри із авіаносною ударною групою ВМС Франції на чолі з атомним авіаносцем Charles De Gaulle.

Щоправда, відносно найбільш "чутливих" деталей походу британської АУГ повної визначеності досі нема. Зокрема – Лондон досі не визначився, чи втілювати у життя свій намір послати в Чорне море на захист України есмінець Type 45 та фрегат Type 23 із складу ескорту АУГ для стримування можливої агресії РФ.

За наявними поки даними, на початку травня в акваторії Чорного моря знаходитиметься лише патрульний корабель Hamilton Берегової охорони США

Також – Лондон не визначився, чи буде його авіаносна група виконувати демонстративний прохід поблизу берегів Японії, щоб стримати агресивні дії КНР в Тихоокеанському регіоні.

І це при тому, що на початку квітня цього року Китай відправив до берегів Японії авіаносну ударну групу свого флоту, що складається із авіаносця "Ляонін", двох есмінців Type 052D Luyang, одного есмінця Type 055, одного фрегата Type 054A, та одного корабля забезпечення Type 901 Fuyu.

Китайське угрупування пройшло протокою Міяко, контроль над якою – важливий чинник проекції сили Пекіна в Тихоокеанському регіоні
Читайте також: Об'єднані сили тренувались зривати "Точкою-У" можливу висадку десанту противника