xcounter
#

FPV-дрони на оптоволокні - безперспективний глухий кут, тимчасове рішення чи новий виток технологій

18645
Український FPV-дрон на оптоволокні
Український FPV-дрон на оптоволокні

Використання оптоволокна дозволяє ігнорувати будь-який РЕБ, тому здається, що для FPV-дронів це ідеальне рішення, але є одразу три важливих фактори

Поява на полі бою все більшої кількості FPV-дронів на оптоволокні вже викликала певний резонанс на Заході, хоча перші факти використання таких дронів-камікадзе були зафіксовані ще на початку березня цього року. Спочатку з'явилась інформація про те, що їх почала використовувати РФ, а згодом стало відомо і про українські розробки.

Більше того, навіть у Німеччини розробила, а в Україні почали тестувати німецький FPV-дрон HCX від HIGHCAT. І попри уявлення про те, що дріт може суттєво обмежувати дальність цей дрон несе дріт, якого вистачає на 20 км.

Читайте також: Стратегічний таємний "Гудок": що це за центр радіотехнічної розвідки під Москвою атакувала Україна
HCX від HIGHCAT
HCX від HIGHCAT

Водночас далеко не всі поділяють оптимізм щодо FPV-дронів на оптоволокні і наводять доволі цікаві факти, наприклад, аналітик Daniele, який займається цим напрямом. Нижче наведено сам оригінальний тред та основні його тези.

Зокрема, як вважає фахівець, існує три фактори, які нівелюють головну перевагу таких дронів у вигляді безумовної стійкості до засобів радіоелектронної боротьби.

Перше - зниження швидкісних та маневрових можливостей дрона. Через те, що БПЛА має розмотувати за собою оптоволокно існують обмеження на кривизну віражів та потреба у плавніших прискореннях чи гальмуваннях. Водночас саме швидкість та неочікувані напрями атак FPV-дронів робить їх дуже небезпечними та не дозволяють боротися з ними стрілецьким озброєнням.

Також наводиться відео від російських операторів таких дронів, на якому видно, що оператор промахується, водночас враховуючи те, що це стало публічним - можливо це найкращі результати.

Другим наведеним недоліком вказана "мертва вага". Тому що дійсно дрон має нести котушку з оптоволокном, яка відбирає частину ваги, яку можливо було спрямувати на збільшення акумулятора, а з ним і часу у повітрі, або ваги бойової частини.

Третім недоліком оптоволокна є його вартість, бо основне його виробництво зосереджено у країнах Заходу, а у Китаї доволі обмежено. І це може бути фактором для масового його використання, бо цілком можливий дефіцит. У підсумку Daniele зазначає, що все це зумовлює тимчасовий характер FPV-дронів на оптоволокні.

З боку ж Defense Express можемо лише зазначити, що попри спірність деяких з цих тверджень, фактом залишається те, що через майже пів року з появою на полі бою дронів на оптоволокні вони досі певною мірою залишаються екзотикою. А це означає, що з ними точно не все ідеально.

Читайте також: Британці побудують величезний "тихий" ангар за 26 млн, щоб виявити слабкі місця літаків проти сучасної загрози