xcounter
#

Де ще окрім Швеції можливо дістати Gripen для ЗСУ і чому Стокгольм може бути максимально зацікавлений у цьому

JAS 39 Gripen (всі фото: Saab)
JAS 39 Gripen (всі фото: Saab)
5525

Хоча у Швеції поки не готові передавати власні винищувачі Gripen, у світі є інші країни-оператори цих машин, одна з яких хоч і є вкрай несподіваним, але цілком реалістичним донором

Те що у Швеції поки не готові передавати власні Gripen до України до України цілком може не означати те, що їх в Україні не буде у досяжній перспективі. Й дійсно очікувати те, що Швеція може передати ці машини доволі важко.

По-перше, на відміну від Нідерландів та Данії, JAS 39 Gripen у шведських повітряних силах не виводиться з експлуатації. По-друге, Швеція поки не є членом НАТО і має розв'язувати задачі власної обороноздатності самостійно.

Читайте також: Росіяни скаржаться на нову атаку таємничих дронів на їхній Ту-22М3, тепер вже на авіабазі "Шайковка"
JAS 39 Gripen

Водночас не лише Швеція експлуатує Gripen, хоча звісно перелік операторів цього винищувача значно коротший ніж у світового бестселера F-16.

Мова йде, окрім Швеції, про Чехію, Угорщину, Бразилію, Таїланд

та Південну Африканську Республіку.

З цього переліку зі зрозумілих причин можливо виключити Угорщину та Бразилію. Навряд мова може йти про Таїланд, який у 2008 році закупив за 1,1 млрд доларів 12 Gripen (один з них був втрачений). Й таким чином залишається лише Чехія та ПАР.

JAS 39 Gripen

З Чехією, попри те, що ця країна доволі активно підтримує Україну все доволі складно. По-перше, вони у лізингу, хоча його переоформлення, у теорії звісно можливо. По-друге, Прага хоча й збирається їх замінити на F-35, вже отримавши

згоду від США на 24 винищувачі п'ятого покоління за 5,62 млрд доларів

, строки їх постачання губляться десь у районі 2030 року. По-третє, Чехія взяла на себе зобов'язання охороняти небо Словаччини, яка

передала Україні MiG-29AS

.

Таким чином залишається Південна Африканська Республіка. Її авіапарк Gripen складається з 17 машин, але не всі вони знаходяться у льотному стані. Брак фінансування у 2021 році змусив країну відмовитись від експлуатації цих машин і вони просто стояли на землі без обслуговування.

Лише після цілого року простою ПАР уклало із Saab договір на технічне обслуговування літаків протягом трьох років на 30,8 млн доларів. Але договір торкався лише 13 машин. Тобто у ПАР просто немає коштів для того, щоб підтримувати всі Gripen. Й у теорії, ця країна може долучитись до програми кругових постачань озброєння.

JAS 39 Gripen

Водночас для самої Швеції отримання Україною Gripen

може мати вкрай велике значення. На цей літак вже дуже давно

немає нових іноземних замовлень - вже 9 років поспіль

. А потреба України у п'яти авіаційних бригадах, точніше

п'яти авіаційних бригадах

, прямо говорить, що закрити її лише F-16 буде доволі складно.

За оголошеним у Lockheed Martin планами, нова виробнича лінія у Грінвілі, штат Південна Кароліна має вийти на темп у 48 машин на рік лише на рівні 2025 року. А поточний портфель замовлень складає 136 літаків з перспективою розширення до 148 одиниць та темпом виконання до 2027-2028 року. І це без нових замовлень та розподілення вироблених машин між клієнтами.

Саме тому Швеція, а точніше Saab, цілком може бути зацікавлений у тому, щоб поставити до України навіть мінімальну кількість Gripen, а вже після Перемоги реалізувати програму локалізації їх виробництва в Україні за прикладом контракту із Бразилією.

Читайте також: В Україні буде "зоопарк" винищувачів: F-16 буде основним, але будуть й Gripen - наскільки це величезна проблема