xcounter
#

У Швеції поки не готові сказати "так" щодо Gripen для ПС ЗСУ, і тут є одна чітка умова

3612
Gripen, фото — U.S. Air Force photo by 1st Lt. Christopher Mesnard
Gripen, фото — U.S. Air Force photo by 1st Lt. Christopher Mesnard

У Швеції вже не вперше кажуть, що не мають "зайвих" винищувачів для України, але це саме той випадок, коли ключовим цілком може бути "поки"

"Ми зробимо все, щоб підтримати їх [Україну] авіацією, але поки нових зобов’язань з надання шведських літаків Україні немає", — таку заяву зробив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, відповідаючи на питання про ймовірно передачу літаків JAS 39 Gripen.

Як розповів Крістерссон шведському телеканалу TV4, оскільки Швеція поки що не входить до складу НАТО, то для такої географічно великої країни залишається актуальним питання захисту власних кордонів.

Читайте також: Наскільки Gripen кращі за радянські винищувачі ЗСУ
Saab Gripen
Фото: Saab

Це насправді вже не вперше, коли Крістерссон висловлює таку позицію, говорячи про ймовірну передачу літаків — наприклад, про відсутність "зайвих" винищувачів очільник шведського уряду говорив ще у травні цього року, коли повідомляв, що пілоти ЗСУ пройдуть льотну підготовку на літаках JAS 39 Gripen.

Разом з тим, вчора, 20 серпня, стало відомо, що наші льотчики вже розпочали так зване "ознайомче навчання" або ж тестові випробування на Gripen, і з огляду на цю новину ключовим у заяві Крістерссона про передачу шведських винищувачів можна назвати слово "поки" — і що вступ Швеції в НАТО аж ніяк не "відмазка", а цілком чіткий критерій того, коли ж країна може змінити своє рішення по літаках.

Зрештою, JAS 39 Gripen розглядається нашими Повітряними Силами як один з типів літаків, які зрештою перебуватиме на оснащенні служби — після F-16 як основного літака.

Як відзначив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат, літаків Gripen у строю "буде не багато", тому тут можна припустити, що зрештою Швеція може погодитися виділити нам одну-дві ескадрильї у 12-24 машини з усіх 96 літаків, які зараз перебувають на озброєнні шведських повітряних сил згідно з даними Military Balance за 2022 рік.

Читайте також: Як F-16 вже були в Україні та літали разом з Су-27 Повітряних сил у фото та відео