xcounter
#

Атака іранськими дронами-камікадзе Shahed-136 по містах: реальні, перспективні та фантастичні засоби протидії

Shahed-136 - це "літако-снаряд"
Shahed-136 - це "літако-снаряд"
11310

Протидія дронам-камікадзе - це завдання, яке цілком може бути вирішено різноманітними шляхами, частина з яких цілком вже реальна, деякі - поки належать до дослідних зразків, а частина, попри нібито доступність навряд допоможуть взагалі

РФ знову завдала терористичний удар дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136 по містах України. Атака була здійснена вранці понеділка, а цілями знову став центр столиці та інші міста, зокрема Одеса.

Більшу частину іранських дронів камікадзе було знищено, а мова йде про десятки, бо лише у зоні відповідальності Повітряного командування "Південь" за ніч збито 26 одиниць Shahed-136, одиниці з них, а з 28 одиниць, які летіли на Київ, за словами мера столиці Віталія Кличко, долетіли лише п'ять.

Читайте також: ЗСУ зменшують парк новітніх танків рашистів, ще одну "вундерваффе" підбили під Бахмутом
удар по києву
Історичний будинок в центрі Києва, який став ціллю для атаки РФ

Враховуючи те, що ворог запускає ці дрони-камікадзе масовано, якраз з розрахунком "забити канальність" зенітних ракетних комплексів, бо старі радянські ЗРК мають вкрай обмежений параметр відносно кількості цілей, які можуть одночасно обстрілювати, перехоплення десятків Shahed-136 - більш ніж високий результат.

Водночас необхідно розуміти, що собівартість таких дронів-каміказдзе, як Shahed-136, зібраних з цивільних компонентів, доволі низька. Фактично вони коштують дешевше ніж навіть ракета до переносного зенітного ракетного комплексу на кшталт Stinger. Але справа й в тому, що з кожним пуском зенітних ракет, їх більше не стає, особливо коли мова йде про зенітні ракети для радянських ЗРК.

с-300
Питання де брати ракети для радянських ЗРК доволі актуальне

Тому на перше місце виходить питання як їм ефективно протидіяти не тільки з точки зору гарантованого перехоплення, а й ще, як це не дивно, економічно обґрунтованого, бо РФ замовила 2,5 тисячі таких "літако-снарядів", також не виключено їх "ліцензійне" виробництво у самій країні.

Реальні засоби протидії Shahed-136

На першому місці звісно залишаються зенітні ракетні комплекси, які вже є на озброєнні. Але знову ж таки, питання у кількості ЗРК, ракет до них та канальності. Певною мірою ефективним проти нього є й зенітна артилерія, але питання у тому, що знищення такої повітряної цілі доцільно лише поза містом. Бо якщо збити такий дрон-камікадзе нам самим містом, то він впаде на саме місто, яке і є його цілю ударів.

Також є й питання відносно ефективності автоматно-кулеметного вогню з наявного піхотного озброєння, бо це потребує особистих специфічних навичок ведення вогню по повітряній цілі. А в ідеальній ситуації - взагалі зенітних кулеметів та зенітних установок з навченими розрахунками, які об'єднанні у єдину мережу ППО.

ЗУ-23-2
ЗУ-23-2 - зараз частіше використовується для знищення наземних цілей попри те, що це зенітна система

Але ведення такого зенітного вогню впирається саме у майстерність самого бійця, що у порівнянні із ракетним озброєнням, у будь-якому випадку, програє алгоритмам самонаведення. І в цій ситуації вкотре згадується американський ЗРК малої дальності AN/TWQ-1 Avenger, який по суті є мобільною установкою запуску ракет Stinger з власною потужною тепловізійною станцію пошуку цілей.

Тобто посилити кількість розрахунків ЗУ-23-2, дістати умовні зенітки С-60, ЗПУ-4, зібрати на вертлюгах кулемети ПК, дістати потужні прожектори, бо чим далі, тим менше буде світловий день - доволі робочий варіант, але він впирається у кількість цих систем, навчання бійців та налагодженні цілодобового чергування.

ЗПУ-4
ЗПУ-4 - легше побачити у музеї

Значно ефективнішим може бути гарматний автоматизований C-RAM, який, як і AN/TWQ-1 Avenger, до того ж дозволить перехоплювати й крилаті ракети, бо є більш багатофункціональними та надійними засобом. Але питання в тому, що поки розмови щодо Avenger та C-RAM взагалі не йдеться, а ці комплекси потрібні зовсім не у "гомеопатичних" дозах.

Перспективні засоби протидії Shahed-136

Окрім безпосереднього знищення дронів-камікадзе шляхом ракет чи стрілецького озброєння, фігурують перспективні засоби боротьби. І саме вони можуть бути найдешевшими за показником витрат на одиницю знищених цілей.

Попри те, що Shahed-136 немає повноцінного зворотного каналу управління, бо він просто летить на задану координату за супутниковою навігацією, він все одно може бути знешкоджений засобами РЕБ. Враховуючи те, що наявна у ньому примітивна інерціальна система наведення, скоріше автопілот, дозволяє продовжувати політ при втраті супутникової навігації, похибка цієї системи становить 5% на дальність. Це випливає з детального дослідження електронних систем попередньої версії іранського дрона-каміказдзе Shahed-131, який, скоріш за все, за цим компонентом ідентичний.

Shahed 136
Ще одна проблема із Shahed 136 - це масований одночасний запуск

Таким чином постійна постановка завад на супутникову навігацію вже може збити його з курсу, головна умова, щоб ця завада була постійною, бо інакше дрон зловить сигнали супутникової навігації та відкоригує своє положення. І в цій ситуації більш ефективною може бути підміна координат супутникової навігації, що реалізувати у рази складніше і може бути купіровано алгоритмами дрона, який знову ж таки перемкнеться на автопілот.

Тобто постановка завад, знову ж таки, не дає 100% гарантії безпеки. Бо якщо взяти умовну заваду для супутникової навігації для протидії Shahed-136, що стартував з Білорусі і летить до Києва близько 100 км, відхилення від умовної точки прицілювання для нього складе 5 км, тобто він все одно десь впаде у межах міста.

Серед інших перспективних засобів протидій - лазерні та мікрохвильові комплекси. Мова йде про такі саме перспективні, передсерійні зразки, як американський бойовий лазерний комплекс LaWS, або мікрохвильовий THOR, турецький комплекс Alka та інші. Але справа в тому, що вони досі фактично експериментальні.

Фантастичні засоби протидії Shahed-136

В цій ситуації з'являється величезне поле для різноманітних ідей різного ступеня можливої реалізації. Зокрема вже зустрічається ідея оснащення легких літаків на кшталт Як-52 чи Cessna 172 кулеметним озброєнням. З огляду на те, що вони мають значно меншу швидкість польоту, перехоплювати ними тихохідні Shahed-136 значно легше ніж на МіГ-29, в якого швидкість звалювання більша за крейсерську швидкість дрона-камікадзе.

Як-52
Як-52

Для цього необхідно буде не тільки переробити літак під носій озброєння, а ще й забезпечити прицілом та засобами виявлення цілі у ночі. А також, звісно, максимально організувати всі розрахунки протиповітряної оборони для того, щоб уникнути можливості ведення вогню по своїх же літаках. Тобто питання у рази складніше ніж здається.

Також зустрічаються ідеї відносно дронів-перехпоплювачів. Це дійсно вкрай цікава ідея, але це потребує ще доведення поки дослідних зразків до серійного виробництва, його розгортання та відповідного насичення ними підрозділів ППО.

Водночас знаходження реальних засобів протидії такій загрозі, як такі "літако-снаряди" вже стало предметом екстреного запиту Пентагону з розробки ефективного засобу протидії. Проблема в тому, що такі "шахеди" фактично доступні для будь-якої терористичної організації, а не тільки для РФ чи Ірану. Вони можуть використовуватись для аналогічних атак по Нью-Йорку, Лондону, Парижу та іншим містах світу терористами, які цілком можуть отримати вже готові вироби, чи інструкції з виробництва від своїх спонсорів у Москві чи Тегерані.

таліби Кремль
Кремль офіційно веде "дипломатію" з Талібаном

Саме тому, можливо бути впевненим, що ефективний засіб протидії проти такої загрози з'явиться доволі скоро, а місцем його тестування, скоріш за все, стане саме Україна.

Читайте також: У Бєлгороді прямо на авіабазі армії РФ сталась "бавовна", на відео навіть потрапив "недопалок"