xcounter
#

Звідки Норвегія може взяти ракети IRIS-T для України, якщо сама не має таких ЗРК

7534
Норвезький F-16 з ракетою "повітря-повітря" малої дальності IRIS-T, джерело - Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
Норвезький F-16 з ракетою "повітря-повітря" малої дальності IRIS-T, джерело - Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Коли одні і ті типи ракет використовуються і для засобів ППО, і літаків, це окремий і важливий виклик

Уряд Норвегії 24 серпня 2023 року оголосив, що дасть Україні ракети IRIS-T для використання із ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, перші з яких були передані нашій країні уже в цьому місяці. При цьому норвезький уряд наголосив, що для власних збройних сил будуть закуплені ракети, "які відповідатимуть подарованим для України".

Будь-яка допомога для нашої ППО напередодні осінньо-зимового періоду та очікуваним ударам рашистів по об’єктам енергетики є важливою. Але у цій історії є окремий цікавий момент, який полягає в тому, що в Норвегії взагалі-то нема своїх ЗРК типу IRIS-T, тому виникає питання, а звідки можуть бути взяті ці ракети такого типу для України.

Читайте також: Як Повітряні сили "прикрутили" JDAM-ER до Су-27: все виявилось складніше ніж хотілось
ЗРК малої дальності IRIS-T SLS, ілюстративне фото з відкритих джерел

The Military Balance 2023 вказує, що єдиний тип ЗРК, який наразі використовується в строю збройних Норвегії – це NASAMS III, два батальйони в складі ВПС та неназвана кількість в складі частин армійської ППО Сухопутних військ. Але ракети типу IRIS-T Норвегія цілком може мати на складах зберігання, бо такий тип авіаційного озброєння використовувався із F-16 національних ВПС, знятих з озброєння в 2021 році,

Можливість застосовувати німецькі IRIS-T із F-16 було особливістю винищувачів саме для Норвегії. Це варто враховувати зокрема в контексті майбутньої передачі літаків цього типу від норвезьких збройних сил для України. І тут навіть не варто виключати, що можливо ракети IRIS-T для України знадобляться не тільки для застосування із IRIS-T SLS, але й для оснащення F-16, які будуть отримані від Норвегії також. Бо незалежно від того, скільки саме ця країна зможе передати нам винищувачів – від 5 до 10, чи до 12, накопичити й для них достатній запас авіаційного озброєння може бути окремим викликом.

Винищувач F-16 ВПС Норвегії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Досі у нас обговорювалось питання, чи зможемо ми логістично забезпечити можливий "зоопарк" літаків західного зразка, який планується поставити у стрій ЗСУ. Хоча якщо уважно проаналізувати ситуацію, то побачимо, що навіть в умовах мирного часу найбільш розвинуті країни світу не можуть собі дозволити повну уніфікацію парку літаків за типами та поколіннями, про що Defense Express пояснював в окремій публікації.

Натомість, реально важливим виглядає питання, а як забезпечити достатній запас ракет західного зразка для знищення повітряних цілей, якщо один і той же тип озброєння може використовуватись і з винищувачів, і з ЗРК також.

Ракета Rb 99 (ліцензійна версія AIM-120B) під крилом JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Спочатку мали приклад із ракетою AIM-120, яка входить у набір озброєння F-16 та JAS 39 Gripen, і водночас може застосовуватись із ЗРК NASAMS. А тепер маємо подібну картину і з ракетою IRIS-T – може використовуватись і з F-16 від Норвегії, і з комплексів IRIS-T SLS від Німеччини.

Для чого ж самій Норвегії нові ракети IRIS-T замість тих, що будуть передані Україні, відповідь виглядає теж цікавою. А річ в тім, що Міноборони Норвегії уже "прицінюється" до перспективного ЗРК малої дальності ACSV G5, який може застосовувати ракети AIM-9X або ті ж IRIS-T. І схоже, що перш ніж остаточно домовлятись про купівлю цього ЗРК, норвезьке оборонне відомство вже наперед турбується про накопичення ракет до нього.

Демонстрація ЗРК малої дальності на базі ACSV G5 для норвезьких військових у травні 2023 року, фото від FMA
Читайте також: Литва поставить Україні кілька пускових до ЗРК NASAMS, хоча сама може мати лише 12 одиниць