xcounter
#

Хто може віддати Україні ескадрилью винищувачів F-16 з оновленням MLU

8668
Норвезький F-16, фото — Luftforsvaret
Норвезький F-16, фото — Luftforsvaret

Норвегія має на озброєнні F-35, попрощалася зі своїми F-16, і тому точно має вільні винищувачі, які б могли полетіти в Україну нищити окупантів

Ще одна країна може стати донором багатофункціональних винищувачів F-16 для України разом з Нідерландами та Данією — йдеться про Норвегію, яка може подарувати свої літаки Повітряним Силам ЗСУ.

Таку інформацію повідомляє норвезький телеканал TV2 з посиланням на власні незалежні джерела.

Читайте також: Озброєння для українських F-16: у списку пріоритетів крилата ракета JASSM на 370 км, кажуть у Forbes

F-16 Норвегія Україна
Норвезькі винищувачі F-16, фото — Luftforsvaret

Окремо у виданні наголошують на тому, що прем’єр-міністр Нідерландів Йонас Гар Стере сьогодні, 24 серпня, перебуває з офіційним візитом у Києві — як вже відзначається у ЗМІ, він вже офіційно оголосив про передачу Україні додаткових ракет до ЗРК IRIS-T, обладнання до розмінування та іншої допомоги.

Насправді Норвегію дійсно можна розглядати як цілком реалістичного донора літаків до ЗСУ, бо ця країна зі своїми F-16 офіційно й остаточно попрощалася ще у січні 2022 року, коли літак здійснив останній політ, і тому ця країна сьогодні аж ніяк не має такої перепони, як "нам ці винищувачі поки що потрібні для власного захисту".

Щодо кількості та версії літаків, які може передати Україні Норвегія, то тут варто зауважити наступне. Всього з 1980 по 1989 роки Норвегія отримала 74 винищувачі F-16A/B у варіантах від Block 1 до Block 15.

З цих 74 літаків 56 одиниць отримали оновлення Mid-Life Update (MLU) — про цю модифікацію ми детально розповідали в окремому матеріалі і це цілком оптимальний варіант, який дозволяє на полі бою виконувати низку важливих завдань.

Разом з тим, у тому ж 2022 після року перемовин Норвегія підписала з Румунією угоду на продаж ще 32 своїх списаних F-16, які обійшлися румунам у 388 млн євро включно з комплектуючими та технічним обслуговуванням.

Ще 12 літаків Норвегія нібито мала продати американській приватній військовій компанії Draken International — втім, як відзначають, норвезькі експерти, США й досі не погодили продаж цих літаків, і вони поки що цілком можуть залишатися у Норвегії.

Тож, як підсумовують норвезькі фахівці, у випадку, якщо країна дійсно вирішить дати "зелене світло" на передачу Україні винищувачів, то цілком можна розраховувати на одну ескадрилью F-16 з оновленням MLU.

Окремо норвежці наголошують на тому, що вони ледь не найкраще у світі обслуговували свої багатофункціональні винищувачі F-16, для яких постійно здійснювалося технічне обслуговування та модернізація.

Нагадаємо, станом на сьогодні офіційно про передачу Україні багатофункціональних винищувачів F-16 оголосили дві країни — Нідерланди та Данія, і вже відомі темпи постачання цих літаків до ПС ЗСУ.

F-16 Данія Україна
Данський F-16, фото — Flyvevåbnet

Винищувач F-16 має стати основним літаком ПС ЗСУ, але водночас на озброєнні служби також буде ще один тип літака — шведський JAS 39 Gripen. Наскільки це величезна проблема Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: В Україні буде "зоопарк" винищувачів: F-16 буде основним, але будуть й Gripen - наскільки це величезна проблема