xcounter
#

Чи варто порівнювати F-16 та Gripen, і чи можна на ці літаки підвісити SCALP

5424
F-16 vs Gripen, колаж ілюстративний
F-16 vs Gripen, колаж ілюстративний

В будь-яких оцінках потрібно виходити з реальних потреб та можливостей воюючої України, а не "паперових порівнянь"

Є новини про рішення по кількості F-16 для України, є новини і про перемовини щодо можливої передачі нашій країні шведських винищувачів JAS 39 Gripen. На цьому тлі уже можна зустріти твердження, що начебто краще було б зосередитись на отриманні саме "Гріпенів", бо ці винищувачі мають кращі характеристики, аніж F-16. І заодно вголос висловлюється скепсис про те, що навряд чи наша країна зможе утримувати "зоопарк" різних типів бойових літаків.

В цьому дискурсі треба знайти "золоту середину", і варто почати ось із того. Неоднократно наголошувалось, що F-16 та інших типів західні літаки нам потрібні для заміни бойових літаків радянського зразка. Але на цей аспект треба подивитись під іншим кутом – західні літаки нам потрібні "на вчора" в першу чергу тому, що ресурс по радянським літакам вичерпується невблаганно. Ще у квітні цього року ЗСУ демонстрували, що поки чекаємо на F-16, то "вигребли" МіГ-29 навіть з консервації.

Читайте також: Оголошено темпи постачання F-16 та дана відповідь на питання щодо появи у ЗСУ шведських Gripen
Ймовірно знятий з консервації МіГ-29 в камуфляжі зразка 2000-х років йде на зліт, квітень 2023 року, фото – Збройні Сили України/The Armed Forces of Ukraine

З огляду хоча би саме на цей аспект наша країна зацікавлена отримати максимально доступну кількість літаків західного зразка. Відповідно, для ЗСУ потрібні й F-16, і JAS 39 Gripen також. "Перебирати" для себе типам літаків може хіба що країна, яка живе в умовах мирного часу, має кілька мільярдів доларів або євро та кілька років для очікування за поставками в рамках комерційного контракту. Але воююча Україна не має ані першого, ані другого, ані третього. Тому нам доводиться виходити із того, що є.

Сучасний літак є лише платформою, а головну роль відіграє саме його озброєння. І в деяких випадках ця максима реалізується так – іноді одні й ті ж самі типи ракет можуть використовуватись на зовсім різних літаках. У нашому випадку – ракети "повітря-повітря" типів AIM-9 та AIM-120 можуть використовуватись і на F-16, і на JAS 39 Gripen.

Ракета Rb 99 (ліцензійна версія AIM-120B) під крилом JAS 39 Gripen, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тобто обидва типи літаків можуть виконувати приблизно однаковий функціонал по протиповітряній обороні. Хоча, звісно, у випадку з "Гріпенами" може бути нюанс з тим, які саме модифікації AIM-120 сумісні з цим типом винищувачів.

У випадку з JAS 39 Gripen вважається перевагою можливість піднімати в повітря ці літаки з автотрас. Але й окремі експлуатанти F-16 також відпрацьовують використання своїх літаків з імпровізованих злітних майданчиків, наприклад – Тайвань, на випадок війни проти КНР.

Значущі розбіжності між обома типами літаків можуть бути хіба що за типами далекобійних крилатих ракет, які можуть підвішуватись під JAS 39 Gripen або ж F-16.

Винищувач F-16 ВПС Тайваню відпрацьовує посадку на автотрасу як імпровізовану "злітно-посадкову смугу", фото ілюстративне

Наприклад, можливо прозвучить неочікувано, але на F-16 не можна підвісити Storm Shadow або SCALP-EG, навіть якщо це виглядає доволі просто на перший погляд. Саме через, за повідомленнями західних ЗМІ, Україна могла подати до США запит на можливу передачу далекобійних крилатих ракет AGM-158.

В свою чергу, також неочікуваним може виявитись те, що Gripen може бути носієм німецької ракети Taurus. На тлі чого цілком можна припустити, що процеси по передачі для України обох видів озброєння – тобто Gripen і Taurus – можуть виявитись цілком синхронізованими.

Все вищенаведене показує лише, що навіть у випадку з літаками як високотехнологічним видом озброєння будь-які оцінки мають виходити з реальних потреб та можливостей воюючої України, а не із порівнянь "на папері".

JAS 39 Gripen з крилатою ракетою Taurus, ілюстративне фото від TAURUS Systems GmbH
Читайте також: Наскільки Gripen кращі за радянські винищувачі ЗСУ