xcounter
#

Тайвань перевірив, наскільки вдало відіб’є першу хвилю гіпотетичного десанту Китаю

12717
Військові Республіки Китай проводять чергове навчання по відбиттю десанту із "материкового" Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел
Військові Республіки Китай проводять чергове навчання по відбиттю десанту із "материкового" Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

Заодно стало зрозуміло, яка допомога по "ленд-лізу" точно буде потрібна для Республіки Китай

Портал Naval News розповів, що збройні Республіки Китай (він же Тайвань) 26-29 липня провели масштабні маневри своїх ВМС та військово-повітряних сил. Задум цих навчань читається доволі просто – військові Тайваню відпрацювали, наскільки вдало вони зможуть відбити першу хвилю гіпотетичного десанту, якщо комуністичний Китай таки наважиться на вторгнення.

Для проведення маневрів у море вийшли понад 20 бойових та військових кораблів усіх типів, наявних в строю тайванських ВМС, зокрема есмінці, фрегати та ракетні корвети-"вбивці авіаносців". Ці кораблі тренувались знищувати ворожі підводні човни, бити ракетами та бортовими гарматами по надводним цілям ворога.

Читайте також: РФ намагається зберегти експорт озброєння завдяки спільним проектам з Індією
Маневри ВМС Республіки Китай, липень 2022 року, фото з відкритих джерел

В свою чергу, не названа кількість винищувачів типів F-16V та Mirage 2000 провела пуски ракет AIM-9 Sidewinder та R.550 Magic.

Загальний результат таких маневрів – в свої мішені влучили не всі ракети, випущені із винищувачів та кораблів. За ходом маневрів спостерігала президент Республіки Китай Цай Ін Вень, і вона винесла таку оцінку результатам навчань – "гарна робота, давайте працювати наполегливо, щоб захистити нашу країну".

Винищувач F-16 ВПС Тайваню відпрацьовує посадку на автотрасу як імпровізовану "злітно-посадкову смугу", фото ілюстративне

Від Defense Express можемо додати наступне. Доволі тривалий час країни Заходу остерігались постачати Тайваню сучасне озброєння, щоб не провокувати Пекін. Тому "бунтівний острів" був вимушений послуговуватись морально застарілим озброєнням. І в цьому може бути пояснення, чому в мішені не влучили усі AIM-9 Sidewinder та R.550 Magic тайванців – по причині фізичного зносу цих ракет.

Відповідно, припускаємо, що в першу чергу Тайваню можуть бути потрібні нові ракети "повітря-повітря" для їхніх винищувачів. Ну і відповідно – комплектуючі для підтримки боєздатності літаків та кораблів.

Фрегат ВМС Республіки Китай типу Kang Ding, що належить до французького проекту La Fayette, фото ілюстративне

Якщо говорити про програми поставок додаткового озброєння для Тайваню, то тут ситуація виглядає так – необхідні контракти уже укладені, але їх виконання потрібно прискорити.

Наприклад, у квітні 2021 року Тайвань замовив 108 танків Abrams M1A2T, поставка яких "розтягнута" у часі аж до 2026 року. Або ж – ще у жовтні 2021 року США і Республіка Китай (Тайвань) уклали контракт на поставку 100 пуcкових установок HCDS, 25 машин з апаратурою управління вогнем та 400 ПКР Harpoon Block II. Вартість цього контракту – 220 мільйонів доларів, але дедлайн для цієї поставки – взагалі липень 2023 року.

Танки М48 та М60 армії Тайваню під навчань по відбиттю морського десанту, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Зробити "сліпого" зрячим: як Китай може допомогти РФ воювати в Україні