xcounter
#

Тайвань шукає мільярд на нові F-16, хоче купити найбільше таких літаків серед усіх союзників США

2181
Рамкові домовленості передбачають поставку 200 таких літаків
Рамкові домовленості передбачають поставку 200 таких літаків

Затрати на таку програму можуть сягати восьми мільярдів доларів, із яких півтора – потрібно викласти уже в наступному році

Уряд Республіки Китай, він же Тайвань запланував виділити 1,4 мільярди доларів на 2022 рік для закупівлі нових винищувачів, які мають зміцнити протиповітряну оборону острова на тлі загрози від "материкового" Китаю. Кількість та тип літаків – поки що не розкриваються, але скоріш за все це будуть саме F-16, пише портал Air Recognition.

Винищувач F-16 ВПС Тайваню відпрацьовує посадку на автотрасу як імпровізовану "злітно-посадкову смугу", фото ілюстративне

Видання розкриває, що сумарний оборонний бюджет Тайваню на 2022 рік має досягти 16,8 мільярдів доларів. Таким чином, острівна республіка в наступному році витратить мінімум 10% свого оборонного бюджету саме на нові літаки. Водночас, Тайбей має значно ширші амбіції: уряд Республіки Китай прагне зосередити у своїх руках найбільший флот винищувачів F-16 у кількості 200 літаків. За деякими даними, на початок 2019 року Тайвань мав 140 літаків F-16.

Читайте також: Катар "пересідає" на новітні F-15QA від Boeing: як таку програму зробити "по кишені" Україні
У березні 2021 року Тайвань завершив власну модернізацію 66 своїх винищувачів F-16V

Схоже, що з обслуговуванням навіть такого парку літаків є свої проблеми: наприклад, ресурс Alert 5 повідомляє, що на тайванській авіабазі Піндун буквально сьогодні, 31 серпня, потрапив у аварію винищувач F-16V, що буквально недавно пройшов модернізацію.

Аварія тайванського винищувача F-16V, що трапилась 31 серпня 2021 року, фото з відкритих джерел

З іншої сторони, у Тайваню нема іншого виходу, аніж кількісно нарощувати флот власних винищувачів. Зараз, наприклад, військово-повітряні сили НВАК регулярно "промацують" протиповітряну оборону півострова.

У першій половині липня цього року авіація НВАК провела груповий політ біля Тайваню з метою "прозондувати" протиповітряну оборону острова. При цьому в строю літаків були безпілотні J-7 – копії радянських МіГ-21. А в середині серпня – в складі формації авіації НВАК було одразу два десятки військово-транспортних літаків.

Тайванський винищувач F-16 виконує перехоплення китайського бомбардувальника Н-6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Мінстратегпром хоче "воскресити" проект по локалізації в Україні навчально-бойового Boeing Т-7А