xcounter
#

Катар "пересідає" на новітні F-15QA від Boeing: як таку програму зробити "по кишені" Україні

3035
Головна особливість цих літаків – оновлений планер та бортове обладнання
Головна особливість цих літаків – оновлений планер та бортове обладнання

За поставку 36 таких винищувачів, яка відбудеться по факту протягом восьми років, Катар заплатить майже 12 мільярдів доларів. Зараз - це десятирічний еквівалент затрат України на купівлю озброєння за Держоборонзамовленням

Корпорація Boeing, військово-повітряні сили США та ВПС Катару провели презентацію перших новітніх винищувачів F-15QA, поставлених для катарських військово-повітряних сил. Про це йдеться у повідомленні порталу Air Recognition.

Пафосність презентації у чомусь виправдана тривалістю очікування: контракт на поставку 36 винищувачів F-15QA уклали ще наприкінці 2016 року, і лише за п’ять років після підписання угоди замовник почав отримувати перші літаки.

Читайте також: "Антонов" та Саудівська Аравія можуть відновити роботи з виробництва Ан-132Д вже в цьому році

Усі 36 винищувачів мають бути поставлені до кінця 2024 року. Вартість замовлення при цьому складає 12 мільярдів доларів, однак в цю суму включена не тільки поставка самих літаків, але також – навчання пілотів, супутній сервіс та технічне обслуговування від Boeing.

Перший винищувач F-15QA для ВПС Катару виконав перший політ у квітні 2020 року

Головна особливість винищувача F-15QA – так звана "скляна кабіна" для двох членів екіпажу, повністю оновлене бортове обладнання, цифрова система управління органами літака, роботу якої забезпечують одразу два бортові комп’ютери.

Також – удосконалено технологічний процес складання самого літака: зменшено кількість вузлів, процес стиковки деталей – спрощено. І такі новації сумарно дають збільшений ресурс служби планера та інших систем літака. При цьому F-15QA – повністю сумісний з усіма системами озброєння, що використовуються на винищувачах серії F-15.

Корпорація Boeing має портфель замовлень на поставку майже 200 винищувачів F-15 новітніх модифікацій для військово-повітряних сил США, Катару та Саудівської Аравії

Україна зараз в пошуку варіантів для переозброєння національної тактичної авіації. І приклад із F-15QA доведеться "відкласти у сторону" із-за непомірної дорожнечі такого варіанту.

Один літак навіть із супутнім сервісом коштує понад 300 мільйонів доларів, і Україна зможе у рік купувати лише три такі винищувачі, і то – за умови, що інші оборонні закупівлі будуть взагалі "поставлені на стоп". Або можна і таке порівняння провести – поставка 36 винищувачів F-15QA обійдеться в 10-тирічний еквівалент затрат України на купівлю озброєння за поточним Держоборонзамовленням.

"Ядро" Повітряних Сил - легкі винищувачі МіГ-29, і їм потрібна заміна

Втім, тут може бути й зворотня аргументація – Україні невигідно купувати ніякий іноземний винищувач без локалізації виробництва на вітчизняних потужностях. Тому тут лишається сподіватись на успіх перемовин між Мінстратегпромом України та корпорацією Boeing про локалізацію на потужностях ДП "Антонов" виробництва навчально-бойових літаків Т-7А Red Hawk.

Серійне виробництво навчально-бойових літаків Т-7А Red Hawk стартувало в лютому 2021 року

Успіх такого проекту може"прокласти" Україні до організації спільного із партнерами виробництва новітніх літаків для тактичної авіації Повітряних Сил.

Нам ніхто не заважає сподіватись, що це можуть бути наприклад таки новітні версії винищувачів F-15

Україна має створити можливість стати учасником в ланцюжку виробництва того ж F-15 для власних Повітряних Сил
Читайте також: "ФЕД" поставить Туреччині компоненти для нових гелікоптерів та літаків на десятки мільйонів доларів