xcounter
#

Литва поставить Україні кілька пускових до ЗРК NASAMS, хоча сама може мати лише 12 одиниць

2161
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Незалежно від того, звідки саме будуть взяті пускові, це демонструє масштаб зусиль Литви для зміцнення ППО України

Президент Литви Ґітанас Науседа в своєму Twitter сповістив, що наступного місяця його країна планує передати Україні кілька пускових установок до ЗРК NASAMS. Він також додав, що особисто повідомив про це главі нашої держави Володимиру Зеленському під час сьогоднішнього візиту до Києва для участі в заходах під час святкування Дня Незалежності України.

Сама по собі новина про заплановану передачу нашій країні додаткових засобів ППО уже є гарною. Але тут заодно можна навести деякі цифри, які демонструють насправді непересічні зусилля Литви в цьому сегменті.

Читайте також: У ГУР показали епізод з відбиттям атаки Су-30 у районі "Вишок Бойка" і знову засвітили невідомий "стелс-дрон" (відео)

Наприклад, The Military Balance 2023 вказує, що зараз литовське військо має в своєму розпорядженні 4 ЗРК NASAMS III, тобто найновітнішої модифікації, які можуть застосовувати ракети AMRAAM ER з дальністю стрільби до 40 км.

Зазвичай до складу комплексу NASAMS входять три пускові установки, машина управління та РЛС. З цього випливає, що сама Литва може мати в своєму розпорядженні лише 12 пускових установок NASAMS. І на цьому тлі "кілька" пускових для України, незалежно від фактичної кількості, це може бути мінімум понад 20% від наявних у самих литовців таких засобів ППО.

Звісно, в цій історії Литва може передавати пускові до NASAMS не із власної наявності, а із придбаних на зовнішньому ринку. Але й на цьому тлі виходить, що таким чином литовці могли би посилити свою ППО мінімум на орієнтовні понад 20% від наявної кількості пускових до ЗРК NASAMS, але натомість витрачають свій ресурс на те, щоб додатково зміцнити протиповітряну оборону України.

Що загалом демонструє масштаб зусиль Литви по зміцненню захисту неба нашої держави, навіть якщо ці зусилля на перший погляд виглядають непомітними.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ГУР МОУ підтвердило історію з посадкою рашистського Ми-8 в Полтаві, деталі обіцяють згодом