xcounter
#

Україна матиме два-три типи винищувачів і один з них стане основним - міністр оборони України

F-16 та Mirage 2000 (всі фото: US DoD)
F-16 та Mirage 2000 (всі фото: US DoD)
3669

Скоріш за все це означає те, що Україні слід приготуватися до отримання значно старіших машин аніж хотілось, але уточнення відносно "основного" винищувача дійсно може мати більш ніж вагомий вплив на швидкість прийняття рішення

Україна отримає західні винищувачі, й попри те, що зараз лунають доволі песимістичні висловлювання стосовно того, що це можливо лише після перемоги, але приклад з танками демонструє, що ситуація може змінитись й доволі несподівано.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у інтерв'ю німецькому виданню Bild, зазначивши, що загалом у Повітряних Силах може бути два-три типи винищувачів.

Читайте також: США почали заміну легендарних літаків AWACS E-3 Sentry на E-7A Wedgetail

"Я впевнений, що у нас буде два-три типи винищувачів, буде один основний "птах". І це буде залежати від того, який з них кращий для України. Для наших аеродромів, для наших інженерів, для обслуговування", - повідомив Олексій Резніков.

F-16 Mirage 2000
Утворення штучного "зоопарку" у будь-якому випадку буде тимчасовим рішенням

З огляду на все, навряд міністр оборони України у термін "два-три" типи вкладав й наявні на озброєнні МіГ-29 та Су-27, й тому мова вочевидь йде про західні машини. І створення такого різноманіття машин впирається звісно не у бажання створити штучний "зоопарк", а наявні ресурси для передачі літаків союзниками.

Зокрема ідеалістичне бажання отримати одразу декілька десятків F-16 вже вбачається доволі складним для реалізації через поточну публічну позицію США, яка єдина має відповідний ресурс для передачі такої кількості машин.

Нагадаємо, що заступник міністра оборони США Колін Кал під час слухань в Конгресі зазначив, що передача літаків поки не входить у топ-3 пріоритетів України. Більше того, строки передачі зараз у Пентагоні оцінюються, як більш ніж тривалі - 18 місяців лише на підготовку пілотів, до 24 місяців на передачу вживаних машин, або від 3 до 6 років, для надання нових версій винищувачів.

F-16
F-16

Водночас у Європі все частіше лунають назви машин, які ще літом майже не зустрічались в інформаційному полі - пан'європейський Tornado та французький Mirage 2000. Зокрема саме Mirage 2000 став предметом слухань у сенаті Франції. Відносно ж Tornado, то поки ніякої конкретики немає, хоча передача цієї машини, яка активно знімається з озброєння є одним із доволі прагматичних варіантів.

Mirage 2000
Mirage 2000

Відносно ж умовного "третього" типу західного винищувача, то слова міністра оборони України, що один тип має стати "основним", прямо натякає, що мова повинна йти про повноцінний винищувач 4+ покоління. Наразі одним з "найближчих" варіантів є вживані F-16 від Нідерландів.

Але висловлювання Олексія Резнікова цілком можливо сприймати, як доволі прагматичний заклик до виробників винищувачів. Бо та машина, який отримає статус "основної" означає й доволі вагоме довгострокове замовлення. Справа в тому, що реальна потреба України у багатофункціональних винищувачах, відповідно до позиції Командування Повітряних Сил, складає до 180 машин. А це, за актуальними цінами, бюджет до 30 млрд доларів та контракт розрахований на строк понад 10 років. І можливо саме цей фактор дозволить трохи пришвидшити процес прийняття рішення щодо літаків для України.

Читайте також: Італія досі має з рашистами спільний проект човна S1000, який намагається "перепакувати" і продати