xcounter
#

"Тік-Ток" мобілізація, або як Кремль набирає "гарматне м’ясо" для війни проти України

3005
Колонна "кадирівців", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Колонна "кадирівців", ілюстративне зображення з відкритих джерел

І скільки коштуватиме економіці РФ такий формат "прихованої мобілізації"

Інститут дослідження війни (ISW) розповідає, що влада Російської Федерації почала кампанію по формуванню "добровольчих батальйонів", які має сформувати кожен із 85 "федеральних суб’єктів" країни-агресора. Показовий елемент – гроші на утримання бійців таких формувань має виділяти саме регіональна влада, із власної казни.

Така "прихована мобілізація" на теренах РФ стартувала в червні-липні 2022 року. На даний момент до цієї мобілізаційної кампанії уже залучені 13 "суб’єктів" РФ, що формують 21 "добровольче" з’єднання чисельністю в батальйон або полк. Неформальне лідерство тут тримає Чечня, котра готується відправити на війну проти України ще чотири нові батальйони "ТікТок–воїнів".

Читайте також: Рашисти формують "добровольчий батальйон" так, наче ЗСУ вже дійшли до Москви
Кадирівські "тік-ток" воїни їдуть воювати проти ЗСУ на "буханках", березень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Якщо брати лідерство саме за розміром формування, що має бути сформоване, то тут лідерство належить безперечно Москві, що замахнулась створити з’єднання полкового рівня, що називатиметься відповідно – "Собянинский полк".

За деякими даними, формування цього полку доручили одному із бойовиків окупованого Донбасу Роману Висоцкому. Але чи будуть посилати "Собянинский полк" на Схід України – поки невідомо, вказують автори ISW. Ми як Defense Express додамо – раз є дані, що бойове злагодження "Собянинского полка" має відбутись на полігоні "Мулино" в Ніжегородській області РФ, не варто виключати, що цей "полк" може бути використаний саме для демонстрації загрози вторгнення з Півночі в Україну.

БТР-82А і "тачанка" російських окупантів, ілюстративне зображення з відкритих джерел

В таку ж канву "демонстрація загрози з Півночі" вкладається і задум рашистів по формуванню батальйону тилового забезпечення "Сейм" в Курській області. Який, очевидно, виступатиме як допоміжний для частин армії РФ, що стоять на кордоні із Сумщиною.

Є приклади з іншими "добротами", що демонструють "гібридність" логіки спроб армії РФ поповнити свої лави. Наприклад, влада Приморського краю оголосила про створення батальйону "Тигр", що увійде до складу 155-ої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту. Для створення "Тигра" рашисти збираються рекрутувати чоловіків віком 50-60 років. Хоча такий контингент було б логічніше напряму "вливати" в штат 155-ої бригади, без створення нової структурної одиниці.

Військові армії РФ, фото - Reuters

Північна Осетія уже сформувала та відправила воювати проти ЗСУ свій батальйон "Алания", оснащений раритетними Т-62. І в цьому прикладі рашисти продемонстрували таку логіку: раз доводиться знімати зі зберігання техніку часів Хрущова, то краще одразу набирати той контингент, що вміє користуватись такою раритетною "бронею", замість переучувати призовників. І таких умільців воювати на бронетехніці часів Хрущова краще одразу зводити в окремі підрозділи. Щоправда, є нюанс, що "вийти із ладу" в самий підступний може не тільки древня техніка, але й також – її немолоді екіпажі, бо вік уже не той.

По іншим рашистським добробатам значущих деталей нема, в тому числі – по новим батальйонам "тік-ток воїнства" Кадирова.

Раритетний Т-62 осетинського батальйону "Алания", зображення з відкритих джерел

Вцілому картина виглядає наступним чином. Уже на даний момент за 1,5 місяця в рашистські "добробати" уже рекрутовано порядка 10 тисяч осіб. Автори ISW припускають, що якщо усі регіони РФ виконають свій план по "прихованій мобілізації", то так Кремль загалом набере до 35 тисяч осіб "гарматного м’яса", на утримання яких потрібно буде щомісяця мінімум 100 мільйонів доларів з регіональних бюджетів, без затрат із загальнодержавного оборонного бюджету РФ. Але – "якщо виконають план".

Наскільки зараз є значущими цифри в 10 тисяч та 35 тисяч ворожих "штиків" - можемо порівняти наступним чином.

Російські окупанти в Україні, ілюстративне фото з відкритих джерел

Уже відомо, що з травня по кінець червня Кремль перекинув для війни проти України 28 тисяч "штиків", в середньому по 9 тисяч за місяць.

На тимчасово окупованому Донбасі з кінця лютого до початку липня рашисти набрали 70 тисяч так званих "мобіків", в середньому – по 14 тисяч осіб на місяць.

І тут напрошуються доволі нерадісний висновок. Якщо в РФ раптом "забуксує" його кампанія по формуванню "добровольчих батальйонів" в регіонах, то Кремль почне ще більше сипати віртуальними погрозами про перехід до "тотальної мобілізації". Але при цьому – збільшуватиме хіба що маховик примусової мобілізації на тимчасово окупованих районах Сходу та Півдня України, що вимагатиме мінімальних затрат від економіки РФ.

Комбатанти зі складу "1-го та 2-го армійського корпусу" рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти переходять до масового використання ЗРК С-300 для ударів по містах: чи є захист