xcounter
#

США теж задумались про захищені укриття літаків, особливо через балістичні ракети Китаю

3494
F-16 в укритті на авіабазі "Шпангдалем" у Німеччині, ілюстративне фото від USAF
F-16 в укритті на авіабазі "Шпангдалем" у Німеччині, ілюстративне фото від USAF

Неочікувано, але найпотужніша воєнна держава світу теж має проблеми із своєю авіацією

В інфопросторі постійно обговорювалось питання про те, що Україні необхідно облаштувати захищені укриття для майбутніх F-16, які мають надійти в оглядній перспективі. І що у росіян є проблема із тим, що у них не вистачає укриттів на авіабазах, що обертається зокрема дошкульними втратами, як наприклад пошкодження Су-57 в "Ахтубинску", перше у світі ураження літака 5-го покоління в історії бойових дій.

Однак хто б на цьому тлі подумав, що навіть США як найбільш потужна у воєнному плані держава світу має також критичну проблему із нестачею захищених ангарів для своїх літаків, особливо в контексті підготовки до повномасштабної війни проти Китаю.

Читайте також: Чому США взагалі не переймаються через російські носії "Цирконів" на Кубі

Як розгортає в своїй публікації портал The War Zone, за останні кілька років ВПС США звели лише 22 захищені ангари для своїх літаків у Тихоокеанському регіоні, і то лише на авіабазах у Японії та Південній Кореї.

Саме на Гуамі, або на Північних Маріанських островах, які можуть бути епіцентром бойових дій у випадку повномасштабної війни з Китаєм, жодного укриття для авіатехніки якраз нема. А на початок 2014 року американська авіація в Тихоокеанському регіоні мала всього 210 захищених ангарів.

Відкриття захищеного ангару на авіабазі "Кусан" в Південній Кореї для ВПС США, 2020 рік, фото - USAF

Показовим є не тільки те, що сама КНР за останні кілька років звела аж 400 захищених ангарів для своєї авіації. Тут варто і пригадати сам факт моделювання від CSIS на випадок можливих боїв за Тайвань, проведеного на початку 2023 року, в рамках якого ВПС США могли зазнати 90% втрат у авіації саме від ударів китайськими балістичними ракетами по аеродромам, ну і лише 10% - власне під час повітряних боїв.

Однак схоже, що у випадку із США недостатня кількість зведених захищених укриттів у Тихоокеанському регіоні пов’язана скоріше із організаційними і політичними, аніж із фінансовими причинами.

Американські F-35 взагалі на відкритій стоянці, ілюстративне фото від USAF

Наприклад, приводом для публікації від TWZ стало звернення від групи конгресменів до Пентагону, котрі вирішили зайнятись питанням підготовки військової інфраструктури на випадок війни із Китаєм. Однак тут парадокс у тому, що ще у квітні 2024 року мала місце проблема, що Конгрес США навіть своїм військовим не дає $11 млрд на оборону від Китаю. Не кажучи уже про те, що ця стаття видатків для американських військових хронічно недофінансовувалась.

Якщо уже говорити про організаційні моменти, то виявляється ще у 2021 році ВПС США задумувались на тему, що їм потрібні масові та надійні укриття для літаків, особливо на тлі наростання перспективної на той момент загрози атак безпілотників на авіабази, навіть на території самих Сполучених Штатів Америки. Однак жоден із цих проектів по різним причинам до свого логічного кінця так і не був доведений.

Протипогодні укриття для літаків на авіабазі "Сеймур Джонсон" в штаті Північна Кароліна, ілюстративне фото від USAF
Читайте також: Супутник показав, які саме кораблі з "Калібрами" РФ втекли в Азовське море