xcounter
#

Пошкодити Су-57 так само важливо, як Ту-22М3 чи Ту-95МС, навіть якщо їх 15 чи 20

5457
Пошкоджений Су-57 на аеродромі "Ахтубинск" після удару 8 червня 2024 року, супутниковий знімок від Maxar Technologies, наводить TWZ
Пошкоджений Су-57 на аеродромі "Ахтубинск" після удару 8 червня 2024 року, супутниковий знімок від Maxar Technologies, наводить TWZ

По цьому епізоду з’являється все більше важливих деталей, які треба відтворити

Почнімо із того, що в понеділок 10 червня 2024 року видання The War Zone опублікувало нові супутникові знімки аеродрому "Ахтубинск", де ще краще видно стан Су-57 після удару. Тут варто пригадати доповнення від Головного управління розвідки, що можливо було пошкоджено навіть не один, а два літаки, і що аналогічні дані наводив рашистський пропагандист під ніком Fighterbomber. Щоправда, ворожий пропагандон писав, що другий "борт" отримав начебто легкі погодження, які "усуватимуть на місці".

Так от, із наведеного знімка від TWZ прямо випливає, що один із Су-57 на цьому летовищі отримав пошкодження не тільки в хвостовій, але й у носовій частині також. Доволі дивно, що навіть на другий день після атаки рашисти не вжили заходів, щоб убезпечити усі літаки на випадок можливої повторної атаки, ну і заодно – що військові РФ малювали фейкові силуети навіть Су-57, що очевидно не допомогло їм уникнути удару Сил оборони України.

Читайте також: Що дивного у тому, де саме розбився Су-34 і чому у перебазування повірити важко
Пошкоджений Су-57 на аеродромі "Ахтубинск" після удару 8 червня 2024 року, супутниковий знімок від Maxar Technologies, наводить TWZ

Як далі розгортає цю тему в своїй публікації британський аналітичний центр RUSI, якби по Су-57 пошкодження були лише у хвостовій частині, для самих росіян ситуація виглядала би помірно, бо тут би була мова про заміну елементів силової установки та хвостового оперення. Але ж перший "борт" отримав пошкодження і у носовій частині також, а це може означати необхідність заміни більш критичних компонентів, як то бортове обладнання літака.

Навряд чи росіяни зможуть цей Су-57 відновити швидко, бо цей літак зараз у них перебуває в дрібносерійному виробництві, тому говорити про можливу наявність значного запасу комплектуючих тут не доводиться. А доставити цей літак для ремонту на авіазавод-виробник в Комсомольску-на-Амурє буде доволі складним логістичним завданням.

Ураження Су-57 на аеродромі "Ахтубинск" 8 червня 2024 року, супутникові знімки наводить ГУР

Однак варто забігти трохи наперед та окреслити, що аналітики RUSI оперують доволі песимістичними цифрами по можливому наявну парку Су-57 в розпорядженні «ВКС РФ».

Бо далі в їх публікації йдеться про те, що Міноборони РФ у 2020 році планувало отримати до 2024 року вже 22 літаки типу Су-57, але фактична кількість наявних може складати від 15 до 20 "бортів". При цьому британці вважають, що обсяг поставок в 2023 році міг скласти навіть 12 літаків Су-57, однак у 2024 році рашисти навряд чи уже постачали нові літаки цього типу для "ВКС РФ".

Втім, у підсумку RUSI в цій історії ставить такі акценти – мовляв, навіть якщо було пошкоджено лише один Су-57, це все рівно означає виведення із ладу одночасно мінімум 5% флоту літаків цього типу. Ну і відповідно, ураження Су-57 слід вважати рівнозначним пошкодженню Ту-95МС чи Ту-22М3.

Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел

Якщо продовжувати про еквіваленти у цій історії, то варто згадати такі деталі. На початку лютого 2023 року той же портал TWZ наводив орієнтовну оцінку вартості деяких зразків авіатехніки за "внутрішніми" цінами від Міноборони РФ, і там вказувалось зокрема, що Су-57 може коштувати 4,7 мільярда рублів, у той час як Ту-160М – 15-16 мільярдів рублів.

Навіть якщо виходити із оцінки саме в 4,7 мільярда рублів по Су-57, можемо заодно порівняти із тим, що "внутрішня" вартість ракетного корвета проекту 22800 "Каракурт" складає 1,5 мільярдів рублів. І так по химерній рашистській калькуляції виходить, що один Су-57 в них коштує як три корвети під ракети "Калибр".

Виробництво Су-57, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Давайте ще раз про резерв F-16 ЗСУ закордоном, і чому про це пишемо