xcounter
#

Давайте ще раз про резерв F-16 ЗСУ закордоном, і чому про це пишемо

8308
F-16 Нацгвардії США у Миргороді, 2011 рік
F-16 Нацгвардії США у Миргороді, 2011 рік

Або що треба зафіксувати про очікуване розгортання цих літаків в строю нашої авіації

Найбільш резонансним в інтерв’ю начальника авіації Командування ПС ЗСУ Сергія Голубцова для "Донбасс.Реалии" виявився акцент, що частина із переданих для України F-16 лишатиметься на закордонних базах країн-партнерів як своєрідний резерв. Це треба і для продовження навчання наших пілотів, підміни стройових літаків, які треба буде відправити на технічне обслуговування, або ж взагалі для заміни на випадок.

Така теза в нашому інфопросторі була сприйнята неоднозначно – мовляв, процес передачі обіцяних F-16 для ЗСУ й так затягується, а тут ще й говориться про те, що частину літаків все рівно доведеться тримати поза межами України. Але оскільки тут буквально не все так одночасно, у питанні варто розібратись окремо.

Читайте також: Чому AASM Hammer під Су-25 це і вимушений крок теж, і що далі може чекати на ці літаки

Почнімо із простої раціональної логіки, яка виглядає очевидною усім. Як тільки F-16 таки будуть в Україні, вони стануть ціллю №1 для рашистів, котрі не шкодуватимуть жодних засобів ураження. Як забезпечити протиповітряну оборону для стройових літаків, стане окремим складним завданням. І особливо на цьому тлі виглядає логічним хоча би скористатись можливістю вивести умовно "резервні" літаки в зону, де росіяни не зможуть їх "дістати".

З іншої сторони, активно проговорюваний в соцмережах варіант "розмістити усі наші F-16 взагалі на аеродромах країн НАТО, щоб їх там не дістала армія РФ" - якраз вкрай непрактичний.

І тут питання навіть не тільки в тому, наскільки країни Заходу по факту готові втягуватись у війну з Кремлем. Тут варто звернути увагу бодай на географічний фактор, а саме – надто значну дистанцію від летовищ у тих же Польщі чи Румунії до лінії боєзіткнення на Сході та Півдні України.

З таких міркувань варіант розмістити закордоном саме "резервні" F-16 виглядає більш ніж доцільним у поточних умовах.

Що стосується кількісного аспекту по очікуваним F-16 в строю ЗСУ, то тут варто звернути увагу на ще один масштабний момент, який окреслив у своєму інтерв’ю начальник авіації Командування ПС ЗСУ Голубцов. Якщо стисло, то він по суті підтвердив припущення деяких західних аналітиків про те, що розгортання F-16 відбуватиметься поступово, із поступовим нарощенням складності завдань, які виконуватимуть ці літаки.

F-16 Нацгвардії США у Миргороді, 2011 рік

В даному ракурсі починає грати роль не тільки швидкість фактичної поставки F-16, але й також швидкість набуття спроможності Повітряними Силами виконувати ті чи інші завдання максимально допустимою кількістю літаків цього типу. І тут доволі показово окреслив Голубцов, що використання F-16 у боях проти рашистів починатиметься ймовірно із рівня ланки (тобто чотири літаки).

Ці всі речі потрібно було зафіксувати, оскільки питання по перспективі F-16 в строю ЗСУ постійно є тяглими, а у згаданому вище інтерв'ю описано якраз речі, котрі матимуть тривалий характер у війні з рашистами також.

Читайте також: Чому для доставки "бавовни" ADM-160 MALD такі ж важливі, як SCALP-EG і Storm Shadow