xcounter
#

Чому AASM Hammer під Су-25 це і вимушений крок теж, і що далі може чекати на ці літаки

7248
Штурмовик Су-25 Повітряних Сил ЗСУ, котрий ймовірно був повернутий у стрій вже в 2022 році, джерело - телеграм-канал "Бойова авіація України", дата публікації - 21 червня 2022 року
Штурмовик Су-25 Повітряних Сил ЗСУ, котрий ймовірно був повернутий у стрій вже в 2022 році, джерело - телеграм-канал "Бойова авіація України", дата публікації - 21 червня 2022 року

Або дещо про аспекти бойової біографії цих штурмовиків в строю ЗСУ

Під час свого комплексного інтерв’ю для проекту "Донбасс.Реалии" видання "Радіо Свобода" начальник авіації Командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов розповів зокрема, що адаптацію під французькі керовані авіабомби AASM Hammer пройшли також і штурмовики Су-25.

Це була новина безумовно гарна, бо тут йшлось не тільки про розширення переліку керованих авіабомб Hammer в строю авіації ЗСУ, до цього повідомлення про адаптацію під такі КАБи літаків типів МіГ-29, Су-24М та Су-27. Тут же йшлось і про те, що наші Су-25 вперше за час повномасштабної війни проти РФ пройшли "апгрейд" під кероване озброєння західного зразка.

Читайте також: А яка зброя є у Куби, куди йдуть кораблі РФ з ракетами "Циркон", і чому про це пишемо

Новина про адаптацію штурмовиків Су-25 ЗСУ під французькі AASM Hammer цілком лягає в канву іншої новини, яку озвучив Голубцов у своєму інтерв’ю, а саме про суттєве збільшення обсягів замовлень на кероване авіаційне озброєння західного зразка для наших літаків.

Щоб описати розмір цього збільшення, начальник авіації Командування ПС ЗСУ вжив таке порівняння (відтворюємо не буквально) – мовляв, "якщо брати раніше заявлені зобов’язання про 50 бомб Hammer на місяць, то тепер цифру можна збільшувати до порядка 300".

Але з іншої сторони, тут варто розуміт також і те, що адаптація наших штурмовиків Су-25 під керовані авіабомби AASM Hammer – це в чомусь і вимушений крок також, і він прямо пов’язаний із вичерпанням запасів доступного некерованого авіаозброєння у світі.

Як пояснив сам Голубцов, увесь доступний запас некерованих авіаційних боєприпасів стандарту "Варшавського договору" під Су-25 було вичерпано за перший рік повномасштабної війни проти РФ. На тлі цієї проблеми й виник варіант адаптації наших штурмовиків під західні НАР Zuni.

Але й тут далі виникає нюанс в тому, що запас таких некерованих боєприпасів у світі обмежений, а відновлювати їх виробництво виглядає вкрай недоцільним, зважаючи на сучасну доктрину використання авіації в західних країнах, де ставка саме на кероване озброєння.

Втім, чому було обрано саме французькі AASM під Су-25, скільки часу зайняла адаптація і що потрібно було перероблювати на цих літаках – такі деталі начальник авіації Командування ПС ЗСУ розгортати не став.

Модернізований азербайджанський Су-25ML, фото з відкритих джерел

Історія з "апгрейдом" Су-25 ЗСУ під AASM Hammer виглядає цілком логічною. Особливо якщо згадати про масштабний проект ВПС Азербайджану по модернізації Су-25ML за участі турецької оборонної компанії TUSAŞ, котрий передбачає зокрема можливість використання з цих літаків турецьких керованих авіабомб KGK та Teber.

Можливо, Сили оборони України зможуть знайти ще якісь нелінійні варіанти, які дозволять збільшити потенціал наших штурмовиків Су-25 в плані використання керованого авіаозброєння для ударів по рашистам.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Чехія та Словаччина колись мали свої Су-25К, які кудись таємничо зникли.

Читайте також: Франція має лише 20 "вільних" Mirage 2000-5, для України це мало, де шукати ще