xcounter
#

А яка зброя є у Куби, куди йдуть кораблі РФ з ракетами "Циркон", і чому про це пишемо

18519
Кубинські Т-55, фото - Juan Pablo Carreras/ACN
Кубинські Т-55, фото - Juan Pablo Carreras/ACN

Або який вплив саме на сателітів Кремля може дати ця акція

Ми уже раніше розповідали про те, що до Куби 12 червня має прибути фрегат "Адмирал Горшков" та атомний підводний човен "Казань" ВМФ РФ, які будуть супроводжувати танкер з буксиром. І таким чином виходить, що РФ вирішила полякати США ракетами "Циркон" з Куби та направила два найновіших носії.

На цю акцію рашистів свою реакцію США уже висловили, її можна коротко описати так – стежити будемо, але без особливої "воєнної тривоги". Тим більш, що тут взаємогостра ситуація в тому, що росіяни вирішили підтягнути свої найновітніші кораблі буквально "в капкан" ВМС США. Але з іншої сторони, тут варто спробувати заодно передбачити, який вплив може дати ця акція саме на сателітів Кремля.

Читайте також: Словенія модернізує свій патрульний корабель, отриманий від Росії за борги СРСР
Російська атомна субмарина проекту 885М "Ясень-М", ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Рашисти ведуть свої носії "Цирконів" до Куби, котра наче і не зайняла сторону публічної підтримки РФ у війні проти України, але й з іншої сторони, взагалі ніяк не перешкоджає трафіку найманців до найму в російські окупаційні війська. Тому варто очікувати, що Кремль цей візит своїх кораблів спробує використати заодно як інструмент для проекції впливу як мінімум на саму Кубу.

Далі буде логічним поставити питання про те, а яка зброя є у Куби, і наскільки це може бути затребуваним для самих рашистів, і тут ми отримаємо наступну картину. В одній із наших публікацій уже писали, що Куба досі має кілька сотень Т-62 і навіть ПТ-76, яким уже 60 років, але кількість боєздатних машин навряд чи перевищує 400 одиниць.

Пускова від ЗРК С-75 на шасі Т-55 та інші "гібриди" від кубинської армії, зображення наводить Oryx

Із артилерією ситуація в кубинців навряд чи краща – The Military Balance 2023 говорить про наявність загалом 1,7 тисяч артсистем, левова частка із яких однак належить до періоду другої половини 1940-х років – 1960-х років.

"Ядро" протиповітряної оборони – певна кількість ЗРК типів С-75 та С-125, частина з яких переставлена на шасі Т-55, авіація – по п’ять літаків типів МиГ-29 та МиГ-21 (фактичний технічний стан невідомий), 12 вертольотів Ми-35 та 20 вертольотів Ми-8 (фактичний технічний стан невідомий також).

МіГ-29 ВПС Куби, ілюстративне фото з відкритих джерел

ВМС Куби – це окрема "екзотика". Як вказує той же The Military Balance, кубинський флот налічує два "фрегати" проекту Rio Damuji (перебудовані з іспанських траулерів 1970-х років), основне озброєння яких – дві пускові під ракети П-22 (експортна версія П-15 "Термит"), шість катерів проекту 205 "Оса" із демонтованими пусковими під ракети П-15 (самі ПУ були використані під берегові комплекси з промовистою назвою Bandera IV), ну і чотири берегові ракетні комплекси "Рубеж" під ті самі П-15 "Термит".

На перший погляд, загальна картина виглядає так – Куба Росію може цікавити лише в плані ресурсу найманців для війни проти України, а описана вище кунсткамера техніки залишилась в тій же епосі, що і Фідель Кастро.

"Фрегат" проекту Rio Damuji зі складу ВМС Куби, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але з іншої сторони, можна пригадати, що в часи СРСР Куба доволі часто брала на себе ролі "проксі" у війнах Москви на Африканському континенті.

І тут не варто виключати, що в Москві досі вважають, що "могут повторить" свої війни в Африці радянських часів, і що для цього знову можна буде використати кубанських "інтернаціоналістів" із раритетними Т-62 і ПТ-76.

Читайте також: Як НАТО може виграти собі час, якщо вже прямо говорять про наступ РФ через 2-3 роки