xcounter
#

Словенія модернізує свій патрульний корабель, отриманий від Росії за борги СРСР

4582
Патрульний корабель Triglav ВМС Словенії, фото з відкритих джерел
Патрульний корабель Triglav ВМС Словенії, фото з відкритих джерел

Цікавим є і обсяг модернізації, і сама історія цього корабля

ВМС Словенії можна віднести до числа найменш чисельних серед країн Європи, словенський флот налічує всього 130 військовослужбовців та дві плаводиниці – патрульний катер Super Dvora MkII ізраїльського виробництва та патрульний корабель Triglav російського виробництва за проектом 10412 "Светляк".

Як Словенія отримала Triglav від Росії – це окрема цікава історія. Але тут варто почати із того, що словенські ВМС почали масштабну програму модернізації цього патрульного корабля.

Читайте також: Що відомо про Су-57, вперше уражений на аеродромі "Ахтубинск"
Патрульний корабель Triglav ВМС Словенії, фото - ShipSpotting

Як розповідає портал Janes, у лютому 2024 року був укладений контракт з турецькою кораблебудівною компанією Desan на повне оновлення бортових систем життєзабезпечення корабля Triglav, зокрема систем вентиляції та пожежогасіння. Крім того, також було укладено контракт із хорватською корабельнею Iskra на оновлення систем озброєння на патрульному кораблі Triglav, зокрема із установкою нової 30-мм автоматичної гармати.

Ну і врешті, на початку червня 2024 року ВМС Словенії та компанія Hensoldt уклали контракт на повну заміну радіоелектронного обладнання на кораблі Triglav. За цим контрактом передбачається зокрема установки системи управління Lyncea CMS, каналу передачі даних L22, радара Kelvin Hughes Mk11 SharpEye та системи постановки завад GMJ9.

Патрульний корабель Triglav ВМС Словенії, фото з відкритих джерел

По тому, як Словенія отримала свій єдиний патрульний корабель від Росії, історія виглядає так. Серед боргів, які РФ успадкувала від СРСР, були зокрема 121 мільйон доларів боргу перед Словенією як перед країною, що виникла після розпаду Югославії. Щоб погасити частину цього боргу в 35 мільйонів доларів, росіяни і запропонували словенцям збудувати патрульний корабель, який було закладено у вересні 2008 року, а передано замовнику у листопаді 2010 року.

Але якщо далі аналізувати характеристики корабля Triglav, то можливо росіяни суттєво завищили вартість його побудови:

  • довжина та ширина корпусу – 49,5 метрів та 9,2 метри відповідно;
  • водозаміщення повне – 375 тон;
  • швидкість та дальність ходу – до 32 вузлів максимальна, до 2200 миль максимальна при швидкості 13 вузлів;
  • екіпаж та автономність плавання – до 40 осіб та до 10 діб;
  • набір озброєння – одна 30-мм артустановка АК-630М, дві 30-мм артустановки Ак-306М, дві 14,5 мм кулеметні установки, дві пускові на три направляючі кожна під керовані ракети «Штурм-В», 16 ПЗРК «Игла».
Патрульний корабель Triglav ВМС Словенії, фото з відкритих джерел
Читайте також: Як НАТО може виграти собі час, якщо вже прямо говорять про наступ РФ через 2-3 роки