xcounter
#

Куба досі має кілька сотень Т-62 і навіть ПТ-76, яким уже 60 років, а Домінікана - M41 Корейської війни

10112
Кубинські Т-55, фото - Juan Pablo Carreras/ACN
Кубинські Т-55, фото - Juan Pablo Carreras/ACN

Ці "екзотичні" приклади показують, що за належного обслуговування навіть така раритетна зброя може прослужити довго

Профільний іспанський портал Infodefensa в одному із своїх оглядів звернув увагу на такий цікавий факт – в регіоні Карибського моря лише дві країни мають на озброєнні танки, і це Куба та Домікана.

При цьому, коли йдеться про танки, то мова саме про старі машини, які були поставлені в стрій ще 60 або навіть 70 років назад, а зараз використовуються за концепцією "їздить і стріляє". Текст цього огляду можна прочитати ось за цим посиланням.

Читайте також: Як може бути, що за 20 років так ніхто й не купив перспективну колісну САУ 155-мм, яка тепер б’є на 61 км
Кубинські Т-62, зображення з відкритих джерел

Наприклад, та сама Куба на початок 1990-х років мала в своєму розпорядженні аж до 1 тисячі танків типів Т-54, Т-55, Т-62 і ПТ-76. Але за ці 30 років через хронічні економічні проблеми т.зв "Острів Свободи" не мав не те що грошей на купівлю нових ОБТ, навіть наявні машини доводилось або "канібалізувати" на запчастини, або ж перетворювати на «гібриди» за принципом "їздить і стріляє".

Тому, як наводить The Military Balance 2023, в строю армії Куби на даний момент лишалось всього близько 400 танків усіх наведених вище типів. А перспективи парку цих машин, які вже відслужили понад 60 років в кубинській армії, виглядають м’яко кажучи не визначеними.

Пускова від ЗРК С-75 на шасі Т-55 та інші "гібриди" від кубинської армії, зображення наводить Oryx

Якщо говорити про Домінікану, то там ситуація виглядає ще більш "екзотичною". Армія цієї країни має в своєму розпорядженні лише 12 легких танків M41 американського виробництва; бойовим дебютом для цих машин стала взагалі Корейська війна 1950-1953 років.

Досі використовувати 70-тирічні легкі танки в строю виглядає як нонсенс. Але тут нюанс в тому, що Домінікана не має рівноцінних противників, тому може собі дозволити економію саме на танках, зосереджуючись на купівлях новітніх дронів, засобів зв’язку та озброєння в рамках концепції "легкої піхоти". Тому й тут ці самі M41 потрібні хіба що для ролі "їздить і стріляє".

Але ці всі наведені вище "екзотичні" приклади показують, що за належного обслуговування, бодай при невеликій ресурсній базі, навіть така раритетна зброя може прослужити довго.

M41 армї Домінікани, зображення наводить Infodefensa
Читайте також: РФ розконсервувала рідкісний висотний літак М-55 "Геофизика", на який поставили контейнер від Су-34