xcounter
#

Чому для доставки "бавовни" ADM-160 MALD такі ж важливі, як SCALP-EG і Storm Shadow

4406
Крилата ракета Storm Shadow під крилом модернізованого Су-24М, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України
Крилата ракета Storm Shadow під крилом модернізованого Су-24М, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України

Що треба розуміти про використання західних авіаційних ракет при ударах по рашистам

Повітряні Сили ЗСУ справді використовують реактивні дрони - "приманки" ADM-160 MALD від США під час ударів по російським окупантам крилатими ракетами повітряного базування Storm Shadow та SCALP-EG. Цей факт повідомив начальник авіації Командування ПС ЗСУ Сергій Голубцов в інтерв’ю для "Донбасс.Реалии".

Звернути увагу на це повідомлення варто хоча б тому, що це перше офіційне підтвердження використання ADM-160 MALD із нашої сторони. Про фактичну наявність цих дронів - "приманок" в ЗСУ стало відомо ще у травні 2023 року, але офіційно це ніяк не коментувалось. Переважно по ADM-160 MALD були фото від рашистів з тимчасово окупованих територій, і лише в одному випадку ці "приманки" були "засвічені" на підвісці в нашого МіГ-29, уже в травні 2024 року.

Читайте також: Чому вже варто вивчити слово SAMbush, і як воно пов’язане зі збиттям першого А-50 у січні 2024 року

Загалом про характеристики безпілотників-приманок ADM-160 MALD від США ми уже раніше. Тому далі вважаємо за потрібне зосередитись саме на важливості використання цих дронів.

Бо, як далі випливає зі слів Голубцова, сама наявність MALD не менш важлива для результативності далекобійних ударів по російським окупантам на Сході та в Криму, чим власне інструмент виконання цих ударів – SCALP-EG та Storm Shadow.

Оскільки в процесі самого удару грає роль одразу "оркестр" різних факторів – прокладання маршруту польоту так, щоб він був неочікуваний для ворога; "спам" протиповітряної оборони противника із використанням тих же MALD та ураження ворожих засобів ППО ракетами AGM-88 HARM.

МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ із дронами-приманками ADM-160 MALD. весна 2024 року, ілюстративна графіка від The War Zone

Крім того, щоб забезпечити сам процес ракетного удару, може одночасно працювати "оркестр" різних служб – наприклад, СБУ та ГУР МОУ; підрозділи радіоелектронної боротьби, котрий у визначений момент можуть вести вплив на засоби противника; та й власне ракетні підрозділи із M142 HIMARS, котрі своєю вогневою роботою також можуть "прокладати" дорогу нашим далекобійним ракетам.

Начальник авіації Командування ПС ЗСУ заодно підкреслив і такий момент – якщо повідомлення про використання того чи іншого типу ракет, наприклад тих же AGM-88 HARM, рідше з’являються в інфополі, то це аж ніяк не означає, що це озброєння тепер рідше використовується по ворогу.

Але однак треба розуміти, що при цьому може відбуватись взаємогострий процес, коли ворог може вдосконалювати свою тактику протидії, і наші військові паралельно можуть напрацьовувати досконаліші формати застосування.

Читайте також: Дійсно чудова новина про повну безпорадність С-300/400 рашистів: уражено одразу три комплекси в Криму