xcounter
#

Чому вже варто вивчити слово SAMbush, і як воно пов’язане зі збиттям першого А-50 у січні 2024 року

6698
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року
ЗРК Patriot в розпорядженні ЗСУ, квітень 2023 року

Той випадок, коли інформація уже вийшла в розряд офіційної, але треба буде підтвердження й з інших джерел

Коли 15 січня 2024 року Збройні Сили України збили перший російський літак радіолокаційного дозору А-50 над Азовським морем, то тоді наші військові буквально написали історію одразу з двох ракурсів. Бо це був перший у воєнній історії взагалі збитий літак радіолокаційного дозору. Ну й окрім того, сама операція по збиттю виглядала вкрай ризикованою, зважаючи на орієнтовну дистанцію між місцем ураження літака та лінією боєзіткнення.

Уже на той момент, тобто у січні 2024 року, найбільш ймовірною виглядала версія, що для збиття першого рашистського А-50 міг бути використаний "блукаючий Patriot", котрий із ракетами GEM-T може вражати висотні аеродинамічні цілі на дальності до 160 кілометрів. А тепер по цій версії з’явилось перше по суті офіційне підтвердження.

Читайте також: У США вже п’ять років думають над далекобійною ракетою для гелікоптерів, яким може бути рішення
Радіус, який в теорії міг би перекрити "блукаючий Patriot" при збитті рашистського А-50 у січні 2024 року

В соцмережах уже поширюється відео виступу полковника Армії США Розанни Клементе (Rosanna Clemente) заступника начальника штабу 10-го командування протиповітряної та протиракетної оборони (10th Army Air & Missile Defense Command) під одного із профільних заходів під назвою Fires Simposium.

Там вона по суті підтвердила, що для збиття російського А-50 у січні 2024 року наші зенітники використали таки ЗРК Patriot, і що для цього було використано тактику дій, котру Клементе описала доволі цікавим словом SAMbush (тобто буквально "засідка із використанням ЗРК"). Тим більш, за її словами, це була дуже ризикована акція, оскільки нашим зенітникам довелось підтягнути "блукаючий Patriot" ледь чи не впритул до лінії фронту.

З однієї сторони, наведене вище можна вважати офіційним підтвердженням, що таки із Patriot було збито перший рашистський А-50, з іншої сторони – ймовірно, тут знадобиться підтвердження також і з інших джерел.

Але тут можна задовольнитись і тим, що до картини історичного здобутку наших зенітників у січні 2024 року зі збиттям першого за історію воєн літака радіолокаційного дозору було додано важливий пазл. І що при цьому в нашому обороті заодно з’явиться "крилатий" термін SAMbush на позначення вигадливості дій воїнів ЗСУ, аналогічно як FrankenSAM – щодо вигадливості у модернізації ЗРК радянського стандарту в строю ЗСУ.

Раніше Defense Express розповідав про те, в чому особливість РЛС Ground Master 200 та системи ControlMaster 200, яку вдруге замовляє Україна.

Російський А-50, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Дійсно чудова новина про повну безпорадність С-300/400 рашистів: уражено одразу три комплекси в Криму