xcounter
#

У США вже п’ять років думають над далекобійною ракетою для гелікоптерів, яким може бути рішення

3227
Фото — Lockheed Martin, автор — Marc Hepp
Фото — Lockheed Martin, автор — Marc Hepp

Ще у 2023 році планувалося визначитися із командою для прототипів LRPM, але рішення довелося відкласти

Наприкінці 2023 року американська компанія Lockheed Martin повідомила про успішні випробування Spike NLOS з гелікоптерів Apache V6 — ізраїльська ракета від Rafael Advanced Defense Systems мала б стати тимчасовим рішенням у рамках програми Long Range Precision Munitions Directed Requirement (LRPM DR), яка має на меті посилення американських гелікоптерів новими далекобійними ракетами великої дальності класу "повітря-поверхня" на заміну AGM-114 Hellfire.

Станом на сьогодні Армія США провела вже близько п’яти років у пошуках, якою ж має бути нова ракета LRPM для їхніх гелікоптерів, і протягом цього періоду з’являлася низка різних варіантів, причому ще й з можливістю запускати їх не тільки з гелікоптерів, але й з інших платформ, про що розповідає керівник Армії США з розвитку збройних сил генерал-лейтенант Карл Гінгріч у розмові з виданням Defense News.

Читайте також: Вертолітники ЗСУ "засвітили" в строю рідкісний Мі-24ВП (фото)

За його словами, сьогодні у рамках програми LRPM є низка різних питань. Загалом раніше очікувалося, що вже у 2023 році Армія США визначиться з командою з різних компаній, які представлять нову ракету, але згодом це рішення вирішили відкласти.

Разом з тим, Гінгріч відзначає, що не впевнений у тому, що ракета Spike NLOS зрештою може стати повноцінним кандидатом у програмі LRPM. Водночас пізніше в цьому місяці має бути проведена зустріч, у рамках якої мають уточнити вимоги до нової ракети для гелікоптерів.

І тут річ у тім, що ще рік тому в Армії США розглядали декілька класів ракет, також тривають роботи над створенням прототипу малої дальності, більше конкретики по цьому напрямку має з’явитися вже на початку 2025 фінансового року (стартує 1 жовтня 2024 року).

Водночас у вересні планується завершити оцінку прототипів ракет середньої дальності, після чого буде прийнято рішення або про швидке розгортання на місцях або ж про стар виробництва з низькими темпами.

Зрештою, створення прототипів у рамках озброєння великої дальності може стартувати вже в кінці 2025 фінансового року. Разом з тим, Гінгріч не виключає сценарію, коли програму великої дальності LPRM об’єднають з ракетою середньою дальності, і також адаптують ракету для пусків з наземних пускових установок.

Раніше Defense Express розповідав, що через скасування FARA у вертольоту часів В'єтнаму з'явилось майбутнє у війську США до 2050 року.

Читайте також: У Польщі відкрили виробничу лінію для вертольотів, які купили на заміну радянських Ми-2