xcounter
#

В чому особливість РЛС Ground Master 200 та системи ControlMaster 200, яку вдруге замовляє Україна

8709
Ground Master 200
Ground Master 200

І хоча РЛС Ground Master 200 є основним компонентом, але важливо те, що ЗСУ отримають повноцінний комплект ControlMaster 200​, який є готовим рішенням для ППО, включно із мобільними групами

Збройні Сили України можуть розраховувати на ще одну систему протиповітряної оборони ControlMaster 200 (CM200) від Thales. Як повідомив французький оборонний гігант, Україна під егідою міноборони Франції, підписало контракт на таку систему, яка стане другою у строю.

Зазначимо, що згадка участі французького оборонного відомства може означати те, що, як і у попередній раз, коли у лютому 2023 року замовлялась перша така система, фінансування закупівлі здійснюється у межах допомоги.

Читайте також: Як можливо максимально модернізувати Mirage 2000-5 та чи доцільно це

На фоні цього можливо зазначити, що рішення ControlMaster 200, основою якої є радар Ground Master 200, в цілому відображає сучасну тенденцію мультизадачних РЛС та належить до передових рішень. А у саму систему, окрім радара також входить центр управління ControlView та система зв'язку.

І головна особливість ControlMaster 200 у тому, що він ідеально взаємодіє із мобільними вогневими групами на які покладена боротьба із такими загрозами, як Shahed та, у міру можливостей, крилатими ракетами.

А основою є звісно сама РЛС Ground Master 200, яка хоч і може виявляти всі основі типи цілей, але має спеціалізацію на низьковисотних.

Ground Master 200

Це не означає, що вона виявляє інші цілі гірше, бо інструментальна дальність цієї РЛС визначена у межах до 250 км у на режимі один оберт за 3 секунди та до 100 км при оберті за 1,5 секунди.

Навпаки, можливості цієї РЛС з АФАР з цифровим формування променя, яка працює у S-діапазоні (Смуга частот 2- 4 ГГц, довжини хвиль 15-7,5 см) з технологією GaN (нітрид галію), дозволяють ефективно виявляти якраз маловисотні малопомітні та навіть малошвидкісні (від 15 м/с) цілі, наприклад, дрони.

Водночас далі постає питання, куди цю детальну інформацію, яку збирає цей радар передавати, як її аналізувати, розпоряджатися та розподіляти цілі між засобами знищення. І саме тому мова і йде про виготовлення для України не просто РЛС, а саме системи ControlMaster 200, де цією задачею займається центр управління (C2) ControlView.

У Thales прямо зазначають, що він є ядром їх загальної системи побудови наземного компонента протиповітряної оборони ForceShield, яка масштабується до охоплення всіх засобів ураження, починаючи від ПЗРК до далекобійних ЗРК.

ControlView ControlMaster 200

Але система може бути навпаки сконцентрована лише на засобах ППО малої та ближньої дальності, або взагалі на мобільних вогневих групах, які об'єднується у єдину систему під керівництвом єдиного центру, який забезпечує онлайн обмін інформацією.

Читайте також: Що це за "Тоша" є в рашистів, який вони хочуть адаптувати для боротьби з FPV та іншими дронами