xcounter
#

США оголосили про одночасне проведення масштабних навчань на двох флангах в східній Атлантиці та Тихому океані поблизу Японії

Есмінець класу Arleigh Burke USS McFaul (DDG 74) сфотографований з борта авіаносця USS Gerald R. Ford (CVN 78) (всі фото: DoD US)
Есмінець класу Arleigh Burke USS McFaul (DDG 74) сфотографований з борта авіаносця USS Gerald R. Ford (CVN 78) (всі фото: DoD US)
1603

У східній Атлантиці на навчання Silent Wolverine збирається надпотужна авіаносна ударна група НАТО з супер-авіаносцем та десятком ракетних кораблів, а у берегів Японії пройдуть морські маневри Malabar 2022

У Пентагоні оголосили про проведення двох навчань, які мають доволі "цікаву" конфігурацію, строки та місце проведення. Вони стартували одночасно 8 листопада та мають завершитися в один день - 14 листопада.

Мова йде про Silent Wolverine, який проходить у східній частині Атлантичного океану, а також Malabar 2022 - у Тихому океані безпосередньо біля берегів Японії у Філіппінському морі. При цьому в Атлантиці маневрує авіаносна ударна група на чолі з супер-авіаносцем Gerald Ford, до якої приєднались сили Канади, Данії, Німеччини, Франції, Нідерландів та Іспанії.

Читайте також: Оплата рашистів за першу партію "літаючих мопедів" вмістилась у два Ил-76

"Silent Wolverine демонструє спрямованість США до підтримки регіональної стабільності та безпеки шляхом повної взаємозамінності союзників, що беруть участь в НАТО", - повідомив прес-секретар Пентагону бригадний генерал Пат Райдер (Pat Ryder) під час брифінгу для ЗМІ.

USS Gerald R. Ford (CVN 78)
USS Gerald R. Ford (CVN 78)

Треба також додати, що офіційно до авіаносної ударної групи Gerald Ford також входять: ракетний крейсер класу Ticonderoga (CG-60 USS Normandy) та три есмінці класу Arleigh Burke (DDG-61 USS Ramage, DDG-74 USS McFaul, DDG-116 USS Thomas Hudner), а також невизначена кількість підводних човнів.

Від Канади бере участь фрегат класу Halifax HMCS Montreal (FFH-336), Данії - фрегат класу Iver Huitfeldt HDMS Peter Willemoes (F362), Німеччини - фрегат класу Sachsen FGS Hessen (F 221), Іспанії - фрегат однойменного класу ESPS Alvaro de Bazan (F101), Франції - фрегат класу Horizon FS Chevalier Paul (D 621), Нідерландів - фрегат однойменного класу HNLMS De Zeven Provinciën (F802) та фрегат класу Karel Doorman HNLMS Van Amstel (F831).

FGS Hessen (F 221)
FGS Hessen (F 221)

Відносно навчань Malabar 2022 у Тихому океані, то інформація дещо обмежується тим, що відомо лише про участь кораблів та літаків США, Австралії, Індії та Японії у Філіппінському морі. Під час брифінгу зазначено, що навчання проводяться "з метою підвищення оперативної сумісності між військово-морськими силами, зміцнення найважливіших партнерських відносин і демонстрації присутності США в Індо-Тихоокеанському регіоні".

морські навчання

Якщо спрямованість Silent Wolverine проти РФ цілком логічна та зрозуміла з точки зору місця проведення навчань, особливо враховуючи те, що у Середземному морі знаходиться ще одна авіаносна ударна група США на чолі з атомним USS George H. W. Bush (CVN-77), то Malabar 2022 може мати два вектори. Звісно мова йде про демонстрацію своїх можливостей перед Китаєм, але це регіон також доволі близько до РФ.

При цьому саме проведення Malabar 2022 може бути пов'язано з рішенням Кремля несподівано повернути з Середземного моря у Тихий океан флагман флоту - ракетний крейсер "Варяг" проекту 1164 "Атлант", а також великий протичовновий корабель "Адмирал Трибуц" проекту 1155.

Читайте також: У Китаї вирішили просто скопіювати Bayraktar TB2: з серії "знайдіть 10 відмінностей"