xcounter
#

США розгортають ще одну авіаносну ударну групу у Європі на чолі з супер-авіаносцем Gerald Ford

4907
USS Gerald R. Ford (CVN-78)
USS Gerald R. Ford (CVN-78)

США у Європі розгортає авіаносні ударні групи: Gerald Ford на півночі, George Bush - у Середземному морі

Найсучасніший авіаносець ВМС США USS Gerald R. Ford (CVN-78) прибуде до Великої Британії у середині листопада на чолі авіаносної ударної групи.

Місцем перебування корабля стане рейд Портсмута у протоці Ла-Манш. Інформацію про строки та місце прибуття авіаносця повідомляє профільне британське видання UK Defence Journal.

Читайте також: Скільки реально коштують крилаті ракети РФ: про ціну "Калибр", Х-101 та "Искандер"
USS Gerald R. Ford (CVN-78)
Довжина Gerald R. Ford - 337 метрів

Зазначимо, що це буде першим розгортанням найновішого авіаносця Gerald R. Ford, який був введений до експлуатації у 2017 році і є першим кораблем свого класу, який має замінити легендарні Nimitz.

Корабель у складі угрупування вийшов зі свої бази у Норфолку у США ще на початку жовтня. Тоді повідомлявся й склад авіаносної ударної групи:

  • авіаносець USS Gerald R. Ford (CVN-78) з 8-м авіакрилом CVW-8 (основні літаки - F/A-18), загальний розмір авіакрила понад 75 машин
  • ракетний крейсер класу Ticonderoga USS Normandy (CG-60)
  • есмінці класуArleigh Burke : USS Ramage (DDG-61), USS McFaul (DDG-74), USS Thomas Hudner (DDG-116)
Ticonderoga USS Normandy (CG-60)
USS Normandy (CG-60) - 122 ракети у залпі

Водночас у склад американських авіаносних ударних груп також входять й підводні човни, але публічно їх кількість й найменування не оголошувалось.

Також зазначалось, що під час маневрів Gerald R. Ford в Атлантиці проводились додаткові маневри за участю дев'яті різних країн, включно з Канадою, Францією та Німеччиною та залученням ще до 20 кораблів та 60 літаків.

Подальші плани та маршрут Gerald R. Ford поки не розголошується, але його тимчасове розміщення у Портсмуті дозволяє пройти або до Північного моря, або до Північної Атлантики.

Водночас треба зазначити, що це фактично друга авіаціна ударна група, яка буде публічно знаходитись у Європі. Зокрема у Середземному морі зараз розгорнутий USS George H. W. Bush (CVN-77). При цьому прямо зазначалось, що він направлений саме проти РФ і знаходиться у прямому підпорядкуванні НАТО.

Читайте також: "Зерновий конвой" успішно покинув територіальні води України: РФ просто "проінформували", але Кремль продовжує неадекватні погрози