xcounter
#

У Китаї вирішили просто скопіювати Bayraktar TB2: з серії "знайдіть 10 відмінностей"

8793
Копія Bayraktar TB2 від CETC
Копія Bayraktar TB2 від CETC

Доведена бойова ефективність Bayraktar TB2 призвела до того, що його "здерли" майже один в один

Те що китайська промисловість часом копіює, чи, як мінімум, надихається іноземною технікою, давно ні в кого не викликає здивування. Але часом такий механізм розробки озброєння виходить за будь-які межі.

Наприклад, на міжнародній авіакосмічній виставці Zhuhai Airshow 2022, яка зараз проходить у місті Чжухай, китайська компанія China Electronics Technology Group Corporation (CETC) продемонструвала макет свого нового БПЛА. В якому більш ніж легко впізнати відомий Bayraktar TB2.

Читайте також: ПС США хочуть мати свій "швейцарський ніж", щоб бути неочікуваними для противника
китайський Bayraktar TB2
Копія Bayraktar TB2 від CETC

Варіантів, що це може бути "варіація" на тему - просто немає. Китайський дрон максимально повторює турецьку розробку компанії Baykar. Аеродинамічне рішення, форма корпусу, розташування вузлів та агрегатів не дає й шансу.

Але певні неконцептуальні відмінності все ж таки існують. Зокрема відрізняється форма закінцівок крила, а на верхній частині фюзеляжу китайського БПЛА видно антени. Скоріш за все - супутникової навігації та зв'язку, які винесли за межі корпусу.

Bayraktar TB2
Неповторимий оригинал від Baykar

На цьому візуальні відмінності фактично завершуються. При цьому China Electronics Technology Group Corporation - це державна група компаній, яка має штат у 180 тисяч робітників та входить до 20 найбільших виробників озброєння у світі.

В цій ситуації, звісно, копіювання зовнішнього вигляду не означає копіювання всіх можливостей, які пов'язані із оптико-прицільною станцією, зв'язком, іншим апаратною частиною, а головне - ще й програмним забезпеченням. Тобто тим, що перетворює "літак на радіокеровані" у повноцінний авіаційний розвідувально-ударний беспілотний комплекс. І в цих умовах, необхідність копіювання саме аеродинамічної схеми виглядає більш ніж дивно.

Нагадаємо, що на цій же виставці у Китаї була продемонстрована копія ізраїльської "РСЗВ" для дронів-камікадзе Mini Harpy.

Читайте також: Армія США хоче "безпілотний танк-тральник" на базі Abrams, робота йде вже 3 роки