xcounter
#

Схоже з винищувачами для Повітряних Сил України вже визначились і це не F-16: підказки з Пентагону та Копенгагену

F-16
F-16
101145

Цілий ряд публічних офіційних висловлювань, заходів та подій цілком вказують на те, який винищувач можливо вважати "кандидатом №1" на посилення Збройних Сил України

Питання отримання Україною західних винищувачів залишається одним з найболючіших, бо отримання саме західних машин з далекобійними ракетами та потужними радіолокаційними системами дозволить перегорнути ситуацію у небі та завоювати перевагу у повітрі.

Але це впирається у тривалий термін процесу, який має назву "досягнення операційної готовності" - розгортання всієї наземної інфраструктури, навчання не тільки пілотів, а й техніків, створення всього логістичного базису з забезпечення літаків паливом, боєприпасами, налагодження системи обслуговування.

Читайте також: Чому насправді Німеччина не буде передавати Україні зброю для ударів по території РФ: коли справа не у газі та страху перед Путіним
F-16
Отримання умовних F-16 - це цілий комплекс завдань, а не лише пілоти та машини

А з огляду на заяву заступника міністра оборони США з політичних питань Коліна Каля (Colin Kahl), на розгортання американських винищувачів знадобляться роки.

Водночас, можливо, існує й інший сценарій, який все ж таки дає змогу сподіватися в отриманні Україною в осяжній перспективі саме сучасних літаків 4+ покоління. Для цього можливо звернутися, знову, до тієї ж частини відповіді Коліна Каля на питання журналістів відносно літаків до України.

"Отже, ми намагаємося дуже ретельно підходити до питання, які системи, на нашу думку, найбільш доцільні для України в цьому контексті, а також дуже важливо, чи зможуть вони їх підтримувати? Чи можуть вони собі це дозволити? Тому що, звичайно, ви знаєте, мільярди доларів міжнародної допомоги не можуть бути чимось через 10 років чи через 20 років. Тож це теж мають бути системи, які може підтримувати сама Україна. Але можу сказати, що винищувальна авіація залишається на столі переговорів, просто остаточних рішень з цього приводу ще не прийнято", - заявив заступник міністра оборони.

Виходячи з того, що представник оборонного відомства США на пряме питання - чи буде США постачати літаки, відповідає, що США не буде, то це не означає, що інших варіантів немає. Тим паче, що раніше оговорювалось, що не треба обмежуватись лише американськими машинами.

західні винищувачі
Частина варіантів посилення Повітряних Сил України на одному фото

І в цій ситуації необхідно звернутися до іншої події - оборонного саміту у Копенгагені, який пройшов 10 серпня. А також подій, які відбулись після нього.

Зокрема міністр оборони Швеції повідомив, що країна може розпочати постачання озброєння до України, а виходячи з гіпотетично можливого переліку, кількість дійсно цікавих варіантів відносно мала. Один зі зразків саме шведського озброєння, яке є вкрай цікавим для України - шведський винищувач JAS 39 Gripen.

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen

Далі пройшла подія яка взагалі не викликала не те, що резонансу, а й особливої зацікавленості - затвердження угоди між Україною та Швецією щодо співробітництва у сфері оборони, яка оновила угоду підписану у 2011 році. Що говорить саме про розширення оборонного напряму між країнами.

Нарешті JAS 39 Gripen доволі давно вважався одним з найперших кандидатів для оновлення Повітряних Сил України. Саме його було зазначено у Візії до 2035 року. Також про розгляд Gripen, як кандидата у середині липня оголосив міністр оборони України Олексій Резніков, мовляв, це кращий варіант з огляду на наявну наземну інфраструктуру України. Тобто доволі багато публічних висловлювань та кроків, які вказують саме на JAS 39 Gripen.

В цей вибір вкладається навіть нове висловлювання Коліна Каля, який підкреслив економічну складову. А справа в тому, що саме Gripen має найнижчу вартість льотної години, а приклад контракту з Бразилією говорить про те, що Saab готовий йти навіть на локалізацію виробництва літаків.

JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen - давно один з кандидатів на посилення ПСУ

Враховуючи всі ці фактори, JAS 39 Gripen цілком можливо і є "першим" кандидатом на посилення Повітряних Сил України. Водночас, як вже дали зрозуміти у Пентагоні, поки буде розгортатися базис під отримання будь-якого західного літака та досягнення ним операційної готовності, США та союзники будуть не просто підтримувати, а й розширяти бойові можливості наявного авіапарку України з радянських МіГ-29, Су-27 та інших машин.

Звісно також не виключено, що всі ці публічні розмови спеціально створені для того, щоб замаскувати плани. Тим паче, що США та союзники доволі ефективно вміють у режимі абсолютної секретності постачати Україні доволі цікаві зразки озброєння, відволікаючи увагу публічною компонентою та активним обговоренням. У результаті чого про надання ЗСУ нового озброєння всі дізнаються від рашистів, які бідкаються на чергову "бавовну" і демонструють уламки "на відмінно" відпрацювавшого "сюрпризу".

Також зазначимо, що Defense Express склав рейтинг з інтегральних показників відносно F-15E, F-16, F/A-18, Gripen, Eurofighter та Rafale. І він демонструє вкрай цікаву картину.

Читайте також: Стало відомо, які кораблі втратили ВМСУ під час боїв проти рашистів у Чорному морі